Linkovi

Američka ekonomija i dalje jaka i vitalna


Uprkos ozbiljnim ekonomskim izazovima u budućnosti, američki ministar privrede kaže da je ekonomija zemlje i dalje jaka i vitalna. Ministar Carlos Gutierrez je ujedno pojasnio da su medju izazovima nagli pad cijena na tržištu nekretnina, nedostatak kvalifikovanih radnika i daljnja ovisnost zemlje o stranoj nafti. Izvještaj za Glas Amerike Mil Arcega.

Od uragana Katrina do izuzento nemirnog tržišta nekretnina, kako kaže ministar Gutierrez, američka ekonomija je podnijela šokove koji bi oborili druge ekonomije.

Obraćajući se jednoj komori biznismena u Washington-u, ministar za privredu je pozdravio poduzetnike zemlje kao istinske heroje ekonomije.

CARLOS GUTIERREZ: Razlog zbog kojeg je naša ekonomija snažna je da su američka preduzeća jaka. Tržište dionica je dostiglo rekordnu visinu. Zarade korporacija za treći kvartal su bile najviše u posljednjih 40 godina. Mala i srednja preduzeća su isto tako nastavila da doprinose ekonomiji.

Gospodin Gutierrez kaže da na mala i srednja preduzeca otpada blizu polovine cjelokupnog platnog spiska Sjedinjenih drzava. I, dodao je, uspjeh ovih preduzeca je uveliko zasluzan za stvaranje 167 hiljada novih radnih mjesta u decembru mjesecu- ili oko sedam miliona novih radnih mjesta od augusta mjeseca 2003. Usprkos impresivnim brojkama povećanja broja radnih mjesta, kazao je Gutierrez, jedan od trenutno najveći problem dase takav rast i nastavi, je nedostatak visoko-kvalifikovanih radnika.


CARLOS GUTIERREZ: Ne mogu vam reci kako cesto cujem da kompanije ne mogu da nadju dovoljno radnika i to se dogadja u raznim industrijskim poljima sirom zemlje. Imigracija je takodjer kljucno rjesenje za taj problem.

Mada su se americki zakonodavci pozabavili pitanjem bezbijednosti granica, ministar Gutierrez je naglašuje da ce program dozvole za privremeni rad, koji kvalificiranim radnicima otvara put do legalizacije, biti visoko na listi prioriteta administracije, ove godine.Takodjer i potreba da se smanji ovisnost zemlje o stranoj nafti.

CARLOS GUTIERREZ: Mi takodjer moramo izvrsiti pritisak za iznalaženjem alternativnih resursa kao sto je biolosko gorivo i inovacijske tehnologije koje ce u cjelini smanjiti nasu potrosnju i pruziti nove mogucnosti za americka preduzeca.

Da bi se ostalo konkurentno sirom svijeta, Gutierrez je podvukao plan od tri tacke koji uključuje odrzavanje americke pozicije kao najboljeg mjesta da se uradi posao; otvaranje vise trzista izvan zemlje i stvaranje najkvalifikovanijih i najbolje obucenih radnika u svijetu.

XS
SM
MD
LG