Linkovi

Promjene na vrhu američke vojske i službi sigurnosti


Predsjednik Bush je imenovao novog direktora obavještajnih agencija, što je promjena u američkom timu nacioalne sigurnosti koja dolazi u trenutku dok se predsjednik Bush sprema objelodaniti novu strategiju za Irak. Zvaničnici administracije navode da će gospodin Bush također imenovati i nove vojne zapovjednike u Iraku. Prilog Billa Rodgersa.

Predsjednik Bush je imenovao umirovljenog vice-admirala Mike McConnela na mjesto novog direktora državne obavještajne službe. On je rekao da admiral McConnel, koji je služio kao direktor Državne agencije za sigurnost 90-tih godina, ima intelekt i iskustvo da bude na tom položaju.

On je zaradio najveću nagradu naše zemlje za službu u obavještajnoj zajednici. On će na novom mjestu direktora direktno odgovarati meni i uvjeren sam da će mi dati najbolje informacije i analizu koju američk obavještajna zajednica može dati, rekao je predsjednik Bush.

Do ovakvog poteza dolazi dok se američki predsjednik sprema iznijeti novu strategiju za Irak. On je imenovao nove vojne zapovjednike da budu zaduženi za Irak i srednji istok. Vojni zapovjednik, general David Petraeus, koji je bio zadužen za trening iračke vojske 2004, će zamijeniti generala Georga Caseya.

Mornarički admiral William Fallon, koji se trenutno nalazi na čelu pacifičke komande, će naslijediti umirovljenog generala Johna Abizaida na čelu američke centralne komande.

Predsejdnik Bush razmatra privremeno slanje dodatnih vojnika u Irak kako bi pomogli okončanju nasilja, osobito u Bagdadu.

Britanski general major Simon Mayall, koji je zamjednik zapovjednika multinacionalnih snaga u Iraku, je reporterima rekao da bi povećanje broja vojnika bilo od pomoći, ali da bi od pomoći bile i druge mjere.

Ono što nam je potrebno u operaciji protiv pobunjenika je pojačanje u svakom elementu kampanje, svakoj liniji operacije. Trebamo pojačanje u vladinom pristupu ovom pitanju, i tu mislim na iračku vladu. Treba nam pojačanje u ministarskim kapacitetima kako bi izvršili svoje obaveze unutar suverene države. Također je potrebno i povećanje u ekonomskoj aktivnosti, stoga je ovo kompleksno pitanje, rekao je general Mayall.

Očekuje se da će nova strategija predsjednika Bush uključivati nove vojne, političke i ekonomske korake kako bi se pobijedilo u ratu u Iraku.

XS
SM
MD
LG