Linkovi

Bagdada - Oružani napad na autobus


Irački zvaničnici saopštavaju da su naoružani napadači izvršili napad iz zasjede, na autobus koji je prevozio radnike na bagdadski medjunarodni aerodrom. Broj žrtava u današnjem napadu nije neposredno bio poznat. U prvobitnim izvještajima se navodi da je bilo devet žrtava, ali irački izvori sada tvrde da su poginule četiri osobe. Napad iz zasjede se odigrao u sunitskom kvartu zapadnog Bagdada. Funkcioneri ističu da su putnici većinom bili Šiiti.

Nezavisno od toga, u Bagdadskom kvartu Dora je ubijeno bar pet članova jedne šiitske porodice, dok je bomba postavljena pored puta usmrtila dvije osobe u kvartu Zafaraniya.

Sjeverno od glavnog grada, u blizini Sammarre, naoružani napadači su oteli lidera jednog plemenskog savjeta.

Iračke vlasti navode da su bezbjednosne snage od nedjelje, u seriji racija u Bagdadu ubile oko dvadeset, militanata. Američka vojska je takodje izvjestila da su u jučerašnjim sukobima poginula dva američka vojnika.

Agencija za izbjeglice, Ujedinjenih nacija je danas hitno zatržila 60 miliona dolara za pomoć iračkim izbjeglicama. Ova agencija navodi da je momentalno negdje oko 1,7 miliona Iračana izmješteno u okviru Iraka, a dok je oko dva miliona Iračana napustilo zemlju. Oni dalje navode da svakog mjeseca 50.000 Iračana napusti svoje domove.

XS
SM
MD
LG