Linkovi

GM modeli Aura i Silverado automobil i kamionet 2007


Dva vozila američke korporacije General Motors, Saturn Aura i Chevrolet Silverado su na ovogodišnjem Medjunarodnom auto-show u Detroitu osvojili laskavo priznanje Automobil i kamionet godine. Pobjednik je objavljen jučer, kada je auto-show otvoren za novinare, dok se za javnost otvara u subotu 13 januara.

Panel kojeg sačinjava 49 novinara iz Sjedinjenih Država i Kanade, koji isključivo prate automobilizam, izabrali su pobjednike godine. Finalisti moraju biti novi, ili bitno izmjenjeni postojeći modeli, da bi ušli u izbor za ovu laskavu nagradu jednog od najvećih sajmova automobila na svijetu, koja se dodjeljuje u posljednjih 14 godina.

Ovo je tek drugi put da je pobjednik u obje kategorije iz iste kompanije. Prošle godine je to bila Honda sa novim modelima Civic i Ridgeline.

Saturn koji je u sastavu korporacije General motors je svojom Aurom, ove godine pobjedio druge finaliste, Hondu Fit i Toyotu Camry.

Podpredsjednica Saturna, Jill Lajdziak je presretna ovim uspjehom:
Dodje mi da uzviknem od sreće, kaže sa oduševljenjem podsjećajući kako su na tržište izašli prije 16 godina sa ograničenom ponudom i dospjeli do laskavog priznjanja automobila godine.

Panel novinara je posebno cijenio unutrašnjost Aure, lakoću upravljanja, reagiranje mašine i automatski mjenjač sa 6 brzina.

U nadmetanju kamioneta Chevroletov Silverado je pobjedio Ford Edge i Mazdu CX-7.

Panel je ocjenio da je unapredjen kvalitet na liniji sastavljanja, upravljač, kočnice i upravljanje vozilom zadržavajući u isto vrijeme sposobnost za vožnju po teškom terenu i pod velikim teretom.

U kratkom vremenu ovo je druga nagrada Silveradu, sobzirom da ga je magazin Motor Trend, krajem prošle godine proglasio kamionetom godine.

Inače amerikanci su do sada sedam puta bili pobjednici u kategoriji putničkih automobila, evropski proizvodjači četiri i japanski tri puta.

U kategoriji kamioneta amerikanci su bili najbolji čak devet puta, japanci tri i evropljani dva puta.

XS
SM
MD
LG