Linkovi

Kongres u novom sastavu i s prvom ženom na čelu, otpočeo rad


Zastupnički Dom se nakon kraće pauze danas, tačno u podne po washingtonskom vremenu ponovo sastao, sa demokratskom većinom nakon dvanaest godina.
Na čelu Kongresa, tačnije njegovog Zastupničkog doma je Nancy Pelosi, zastupnica iz Californije, koja je ovom svečnom prilikom izjavila da će prvi zadatak novog Kongresa biti etička reforma.
Gospodja Pelosi je dalje navela da su Amerikanci glasači tokom prethodnih izbora jasno dali do znanja da žele promjene u Iraku. Ona je naglasila da je odgovornost predsjednika Busha da izradi plan kojim će se promovirati regionalna bezbjednost, dozvoliti povratak američkih trupa, i Iračanima dati do znanja da moraju biti odgovorni za vlastitu sigurnost.
U Senatu je podpredsjednik Dick Cheney, koji je ujedno i predsjedavajući tog Doma, obavio ceremoniju zakletve za nove Senatore. Senatori takodjer tvrde da će promovirati svoju domaću agendu, na primjer, olakšice ograničenja na korištenje istraživanja na osnovnoj ljudskoj ćeliji, kao i dozvola vladi da pregovara s farmaceutskim kompanijama u cilju smanjenja cijene lijekova. Podizanje minimalne nadnice je takodjer u vrhu plana Senata u novom sastavu. Oni takodjer žele novi zakona kojim bi se u pogon stavile sve ili najveći dio preporuka Komisije koja je vršila istragu napada od 11 Septembra.

Bez obzira na obećanje da će se raditi na vraćanju američkih vojnika iz Iraka, i gospodja Pelosi i drugi demokratski lideri su odbili pozive dijela demokrata koji su predložili smanjenje budžeta za financiranje rata nu Iraku. Nancy Pelosi je kazala da Kongres mora stajati iza oružanih snaga.

Prvi musliman izabran u Zastupnički dom američkog kongresa Keith Ellison se na današnjoj ceremoniji polaganja zakletve koristio kopijom Kurana koji je nekad u posjedu imao Thomas Jefferson, treći američki predsjednik i jedan od osnivača nacije. Zastupnik Keith Ellison iz Minnesote se našao pod kritikama konzervativaca kada je objavio da će se zakleti na Kuran. Republikanski kongresmen Virgil Goode iz Virginije je svojedobno napisao pismo u kojem upozorava da je potrebna jača imigraciona kontrola kako bi se spriječilo da još više muslimana bude izabrano u Kongres. Gospodin Ellison je Amerikanac afričkog porijekla koji je prešao na islam dok je bio na koledžu. Kuran kojeg je danas poslijepodne koristio datira iz sredine 18-og stoljeća i bio je dio kolekcije knjiga koju je Thomas Jefferson prodao vladi kako bi se zamijenio original koji je uništen kada su britanske snage spalile Washington 1812.

XS
SM
MD
LG