Linkovi

Novi izvještaj FBI o starim zlostavljanjima zatvorenika u Guantanamu


U novom izvještaju američke vlade spominje se 21 slučaj mogućeg lošeg tretiranja zatočenika u američkom vojnom zatvoru u Guantanamu na Kubi. U dokumnetu objavljenom u utorak FBI iznsi nove detalje o navodnom grubom ispitivanju i ponašanju prema zatvorenicima koje američka vlada optužuje za terorizam i tretira kao neprijateljske borce.

Istražitelji FBI-a navode da je, navodno, glava jednog od zatočenika omotana ljepljivom trakom zbog toga što je naglas učio Kuran, te da je drugi izgubio kosu nakon sati provedenih u vlažnoj i vrućoj prostoriji. U izvještaju se opisuje čuvarka zatvora koja je rukom hvatala zatočenike za genitalije i menstrualnom krvlju mazala njihova lica, zatim istražitelj koji se, navodno, oblačio u odjeću katoličkog svećenika i pokrštavao zatočenike, muslimane.

Neki od vojnih istražitelja i onih koji rade po ugovoru su agenmtima FBI rekli da je takva tehnika ispitivanja odobrena od Ministarstva odbrane, od zvaničnika medju kojima je i bivši ministar Donald Rumsfeld.

Dokument je inače obavljen na zahtijev Američkog udruženja za zaštitu gradjanskih sloboda, koje tuži bivšeg ministra Rumsfelda i druge u ime bivših zatočenika koji tvrde da su zlostavljani u Gunatanamu. Federalni sudija razmatra da li će udruženju dozvoliti sudski proces protiv Donalda Rumsfelda.

Glasnogovornik Pentagona, Bryan Whitman kaže da izvještaj nije nov i da je Pentagon već temeljito istražio optužbe i poduzeo disciplinske mjere gdje je to bilo odgovarajuće.

FBI je istragu proveo 2004. i u svom izvještaju ne spominje da je pokrenuta bilo kakva kriminalna istraga. Mnogi od navedenih incidenata desili su se 2002 i 2003., i za njih je javnost trebala znati mnogo ranije, kaže advokat iz Američkog udruženja gradjanskih sloboda, Amrit Singh.

Glasnogovornik Bijele kuće, Scott Stanzel je jučer rekao da američka politika podrazumjeva da se zatočenici tretiraju humano, dostojanstveno i sa poštovanjem.

XS
SM
MD
LG