Linkovi

Caldwell - Mi bi to uradili drukčije


Saddam Hussein je pogubljen dan uoči nove godine u bivšoj komandi iračke obavještajne službe, u Kazamiy-i, pretežno šiitskoj četvrti Bagdada, gdje je prethodno zvanično predat iz američke u iračku jurisdikciju.

Medjutim, okolnosti njegovog pogubljenja, uključujući i piratski video snimak tog čina koji se ubrzo pojavio na internetu, dovele su do brojnih kritika širom svijeta.

Američka vojska je željela da se ogradi od te kontroverze, te je to bila tema jutrošnje press konferencije u Bagdadu.

O kontroverzi je u Komandi koalicionih snaga govorio glasnogovornik, general major William Caldwell:

CALDWELL:
Pitate da li bismo mi to obavili drugačije? Da, izveli bismo to drugačije. Ali to nije naša nadležnost. To je bila nadležnost i odluka iračke vlade. Ono što je, mislim, važno da se shvati jeste da iračka vlada ima šansu da iz ovoga što se dogodilo izvuče i neku korist i zaista vrati još više ljudi u politički proces, da Sunite vrati u taj proces i radi na de-baath-ifikaciji i oformi vladu jedinstva. To je ono što je od ključnog značaja.

Na ponovljeno novinarsko pitanje da li je američka vojska imala udjela u smaknuću bivšeg iračkog predsjednika, general Caldwell je bio izričit:

CALDWELL:
Mi nismo imali apsolutno nikakve veze s tim osim što smo bili zaduženi za njegov transport i sigurnost u transportu, što smo i ranije radili, odvozeći ga na unaprijed odredjeno mjesto. Dosad je to bio sud gdje mu je sudjeno.

Novinare je zanimalo i kako se Saddam Hussein ponašao prema američkim čuvarima dok su ga vodili prema mjestu smaknuća.

CALDWELL:
Bio je dostojanstven, kao i uvijek. Bio je pristojno ljubazan, kao što je uvijek bio prema svojim čuvarima iz redova vojne policije. Njegov se odnos promijenio kad su kontrolu nad njim preuzeli irački stražari, ali je on i dalje bio veoma pristojan prema nama. I kad je napuštao zatvor u kojem je boravio, pozdravio se na rastanku sa zvaničnim prevodiocem, sa poručnikom koji je bio šef smjene tu noć, sa ljekarem kojeg smo mi doveli, i sa pukovnikom koji je takodje bio prisutan. Mi zatim nismo više imali ništa niti sa procedurom smaknuća niti smo imali ikakvu kontrolu od tog trenutaka pa nadalje. Ustvari, naše su se snage odmah povukle i iz tog objekta i iz njegove okoline, zaključio je glasnogovornik američke vojske, general major William Caldwell.

XS
SM
MD
LG