Linkovi

Skeniranje do gola - nova kontrola na aerodromima


Nakon teroristickih napada na Sjedinjene drzave 11.septembra 2001, potreba za bezbjednoscu aerodroma dovela je do povecanja u koristenju i poboljsanju tehnologije. Jedna nova vrsta sistema kontroliranja, koja je donekle kontraverzna, ce uskoro biti u upotrebi na nekoliko aerodroma. Izvjestaj za Glas Amerike pripremio Paul Sisco.

Neki aerodromi u Sjedinjenim drzavama ce uskoro poceti da koriste jednu novu vrstu rendgenske tehnologije, kako bi skenirali putnike. Bezopasna tehnologija moze da vidi kroz materijal, kao sto je odjeca- i upravo to izaziva zabrinutost.

To je luckasto, na neki nacin napadno, ja necu u tome mnogo uzivati, kaze jedna putnica.

Neke gotovo nage odraze, neki smatraju napadom na privatnost. I to je navelo zvanicnike da modificiraju uredjaje. Izmjenjeni odrazi ce pokazivati crno-bijele obrise putnika,poput onih u animiranim filmovima.

Radi se drzavnoj sigurnosti. Treba uraditi sve da se zastiti nasa zemlja, kaze ova putnica.

Nadam se da nece imati velike ekrane gdje bi vas svako vidio kako prolazite.

Prividno pretrazivanje do koze je prvo bilo isprobano na medjunarodnom aerodromu Sky Harbor u Phoenixu u saveznoj drzavi Arizona. U pocetku sistem je bio koristen samo na dobrovoljcima i putnicima za koje su smatrali da zahtijevaju dodatno pretrazivanje. Putnicima je ponudjena opcija da budu fotografisani sa prednje ili zadnje strane. Zvanicnici transporta kazu da nove masine mogu jednoga dana zamijeniti detektore za metal koji su sada u upotrebi, ako oni mogu biti poboljsani. Novi uredjaji su vec postavljeni i u upotrebi u Phoenixu. Manji broj drugih aerodroma u Sjedinjenim drzavama ce ih postaviti ovoga mjeseca, kao dio pilot programa sirom zemlje.

XS
SM
MD
LG