Linkovi

Od sutra američki Kongres kontrolišu Demokrati


Kada sutra američki kongres odpočne rad u ovoj godini, Demokrati će, nakon pobjede na novembarskim izborima, i praktično preuzeti kontrolu oba doma Kongresa. Šta će to značiti za predsjednika Busha, posebno u pogledu njegove strategije u Iraku, ali i u pogledu njegovih prioriteta na domaćem planu?

Ključ borbe je u tome ko će kontrolirati političke sadržaje u Washingtonu – predsjednik ili Kongres?

U Wall Street Journalu, predsjednik je danas pozvao na suradnju, ali je upozorio da bi moglo doći do pat pozicije, ako Kongres, kako je rekao bude usvajao zakone koji su više političke izjave.

Predsjednik Bush govori o novom sazivu Kongresa u kojem sutra Demokrati preuzimaju kontrolu, po prvi put nakon punih 12 godina.

Amy Walter, Cook political report: Predsjednik demokratama poručuje da oni nisu jedini koji kontroliraju program rada. On naglašava da je predsjednik i da će gurati svoj sadržaj.

Jutros je predsjednik Bush sa svojim kabinetom razmatrao planove na domaćem planu. On je možda spreman za kompromis oko pitanja kao što su podizanje minimalne nadnice i reforma socijalne zaštite, ali je malo vjerovatno da je spreman na kompromis oko smanjenja poreza i istraživanja osnovne ljudske ćelije.

Medjutim, u središtu je Irak. Pozivajući Kongres na suradnju, predsjednik Bush nagalašava da Sjedinjene Države moraju pomoći Iraku da porazi pobunjenike kako bi demokratski izabrana vlada Iraka imala šansu da opstane, jer ako ne uspije demokracija u Iraku «Američki neprijatelji će ohrabreni našim porazom, ojačati, i postati smrtonosniji, piše predsjednik Bush, koji je večeras na prijem u Bijeloj kući pozvao kongresne lidere i Republikanaca i Demokrata.

Očekuje se da predsjednik uskoro saopći novi plan za Irak, koji može uključiti, kontroverzno povećanje broja vojnika. Medjutim, malo je vjerovatno da će za to dobiti podršku Kongresa kojeg od sutra kontroliraju Demokrati, koji traže postepeno povlačenje američkih snaga iz Iraka.

XS
SM
MD
LG