Linkovi

Iz Republike Srpske najviše izvoza u Srbiju, Italiju i SAD


Za jedanaest mjeseci 2006.godine Republika Srpska je ostvarila negativan saldo robne razmjene sa inostranstvom od milijardu i 70 miliona konvertibilnih maraka što je za pola milijarde manje od negativnog salda zabilježenog u istom periodu 2005.godine.

Saopšeno je ovo iz Zavoda za statistiku Republike Srpske uz konstataciju da je ovakav bilans rezultat mnogo veće vrijednosti uvoza koji je iznosio dvije milijarde i 490 miliona maraka u odnosu na izvoz iz Republike Srpske koji je bio milijardu i 420 miliona maraka.

Interesanto je da su u Republiku Srpsku najviše uvoženi industrijski proizvodi dok u strukturi izvoza najvažnije mjesto zauzimaju sirovine. Najviše roba iz ovog entiteta je izvezeno u Srbiju i Italiju, u vrijednosti od po 232 miliona konvertibilnih maraka dok se na trećem mjestu nalaze Sjedinjene Američke Države u koje su preduzeća iz Republike Srpske izvezla roba u visini od 167 miliona maraka.

Istovremeno najviše roba se uvozilo iz Srbije i Hrvatske u visini od gotovo milijardu maraka zbirno dok je na trećem mjestu Italija. Zvaničnici Republike Srpske smatraju da ovi pokazatelji predstavljaju pozitivan trend koji će biti nastavljen i u 2007.godini kada se očekuje i priliv od gotovo milijardu i 300 miliona konvertibilnih maraka ostvaren od prodaje Telekoma što bi prema riječima premijera Republike Srpske, Milorada Dodika trebali osjetiti i građani i privreda.

«Okupićemo najveću pamet u Republici Srpskoj i okruženju, naravno, ona koja dobro misli nama, prije svega, da bi taj plan napravili. Ovo smatramo inicijalnim sredstvima. Pokušaćemo da ona budu osnov za prikupljanje još većeg obima sredstava i da svaka opština, u najmanju ruku, ima bar jedan realizovan projekat iz oblasti infrastrukture i bar jedan projekat iz oblasti zapošljavanja ljudi.»

Inače danas je zvanično počela sa radom Investiciono-razvojna banka Republike Srpske koja će upravljati sredstvima više fondova u vlasništvu entiteta.

XS
SM
MD
LG