Linkovi

Ljekovi protiv stomačne kiseline povećavaju opasnost od preloma kuka


Osnovno pravilo cesto povezano sa primjenom medicine je da ljekar " ne cini stetu." Ali cak i sa najboljim namjerama, ponekad lijek odredjen za jednu vrstu bolesti moze izazvati druge probleme. Jedan primjer su popratne posljedice popularne vrste lijekova za lijecenje povecane kiseline. Kako za Glas Amerike izvjestava Melinda Smith, jedno novo istrazivanje je pokazalo da se znacajan procenat starijih pacijenata koji uzimaju ovu vrstu lijeka nalazi u opasnosti da slomi kuk.

Povecana kiselina, obicno pogadja na milione ljudi. Vecinom starijih. Oboljeli se cesto zale na zgaravicu i kiseo okus izazvan vracanjem stomacne kiseline u grlo. Promjene u nacinu ishrane i smanjenje stresa obicno mogu pomoci da se bol eliminira. Ipak, ponekad jedina pomoc je pilula. U Sjedinjenim drzavama, Nexium, Prilosec i Prevacid su tri popularne vrste lijekova protiv stomacne kiseline.

Nedavno ispitivanje na hiljade ljudi u Britaniji, starijih od 50 godina navelo je na zakljucak da ova vrsta lijka moze takodjer povecati opasnost od preloma kuka.

Istrazivaci su otkrili da su nakon vise od godine dana uzimanja lijeka, pacijenti za 44 procenta imali veci rizik od preloma kuka od pacijenata koji nisu uzimali lijek. Za Pacijente koji su uzeli jacu dozu lijeka, tri puta je bila veca vjerovatnoca da dozive prelome od onih koji to nisu uradili.

Naucnici su zakljucili da iako lijek moze pomoci da se umanji kolicina stomacne kiseline, on takodjer moze utjecati na nacin na koji tijelo apsorbuje kalcijum koji je potreban za zdravlje kostiju.

Istrazivanje je preporucilo da ljekari napisu recept za najnizu dozu lijeka, kao i da pacijenti uzimaju dodatni kalcijum.

Za milione zena zabrinutih zbog ostioporoze i mogucih preloma kostiju, ima dobra vijest vezana za lijek nazvanog alendronate. On pomaze da se izgradi snaga kostiju cak i godinama nakon sto ga zene prestanu uzimati.
Pedeset osmogodisnja Judy Sheridan pocela je da uzima lijek kada je ispitivanje kostiju pokazalo znakove ostioporoze.

JUDY SHERIDAN: Pomaze mi jer imala sam ponovni test nekoliko godina nakon sto sam pocela da uzimam lijek i snaga mojih kostiju se popravila.

Dennis Black sa univerziteta savezne drzave California u San Franciscu kaze da je istrazivanje dalo odgovor na pitanje koliko dugo je bezbijedno da se lijek uzima.

DENNIS BLACK: Lijek je bezbijedan da se koristi do deset godina. Nismo vidjeli nikakve negativne efekte od takve dugorocne upotrebe.

Medjutim tu je Jedno upozorenje od strane istrazivaca: zene koje su vec imale prelome kostiju su izlozene opasnosti od dodatnog lomakostiju i vjerovatno ne bi trebale da prestanu uzimati lijek.

XS
SM
MD
LG