Linkovi

Bio je uspješan  predsjednik u teškom vremenu


U Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, danas su se najviši zvaničnici Sjedinjenih Država, i predstavnici brojnih zemalja svijeta, oprostili od bivšeg američkog predsjednika Geralda Forda, koji je umro prošlog utorka u 93-oj godini.

Predsjednik Bush je današnji dan proglasio Nacionalnim danom žalosti, a Amerikanci su još od subote imali priliku odati posljednju počast 38 predsjedniku Sjedinjenih Država, čije je tijelo, u kovčegu prekrivenim američkom zastavom, bilo izloženo u Zastupničkom domu Kongresa u kojem je Gerald Ford služio 26 godina. Na tom mjestu, odajući poštovanje umrlom predsjedniku, poklonili su se predsjednik Bush sa prvom damom, bivši predsjednik sa suprugom Bill Clinton, bivši ministar odbrane Donald Rumsfeld, i drugi najviši američki zvaničnici, rodbina i prijatelji.

Jutros je kovčeg sa tijelom Geralda Forda dopremljen u Nacionalnu katedralu sa koje je oglasilo 38 otkucaja zvona za 38 američkog predsjednika.

Predsjednik Bush je Fordu odao posebno priznanje kao iscjelitelju nacije - čovjeku koji je preuzeo predsjedništvo zemljom, 1974. godine, u teškom trenutku nakon ostavke Richarda Nixona, tragom skandala Watergate i završne faze rata u Vijetnamu.

Počast umrlom predsjedniku Fordu odali su još, otac sadašnjeg predsjednika, bivši predsjednik George H.W. Bush, bivši državni sekretar Henry Kissinger i bivši novinar tv mreže NBC, Tom Brokaw.

Medju oko 3 hiljade prisutnih u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu bila su i tri bivša predsjednika Bill Clinton, George H.W. Bush and Jimmy Carter.

Gerald Ford će biti pokopan sutra u rodnom Grand Rapidu, u saveznoj državi Michigan, u neposrednoj blizini njegove memorijalne biblioteke.

XS
SM
MD
LG