Linkovi

Indonezija: Potraga za preživjelim sa trajekta i nestalim avionom


Indonežanske spasilačke ekipe nastoje doseći preživjele sa trajekta koji se prevrnuo u Javanskom moru, usljed čega se preko 600 putnika našlo u nemirnim vodama.

Zvaničnici kažu da je preko 200 osoba spašeno, dok se 400 i dalje vode nestalim. Helikopteri su primijetili nekoliko čamaca za spašavanje sa 20 osoba na svakom, ali nemirne vode onemogućavaju napore spašavanja preživjelih uz pomoć helikoptera. Medjutim, zvaničnici kažu da su spasiteljske ekipe uspjele iz helikoptera spustiti hranu i vodu, te da će brod doći da pokupi unesrećene.

Trajekt je potonuo u subotu ujutro ploveći izmedju Kumai u centralnoj pokrajini Kalimantan za Semarang u centralnoj Javi.

Preživjeli kažu da je brod potonuo u nekoliko minuta dok su još mnogi bili na njemu. Indonežanski zvaničnici ukazuju da je nesreću uzrokovalo olujno vrijeme.

Trajketi su inače veoma raširen prijevoz izmedju 17 hiljada indonežanskih otoka.

U isto vrijeme, kontrolori leta u Indoneziji su izgubili kontakt s putničkim avionom u kojem se nalaze 102 osobe i koji se nalazio na letu između otoka Java i Sulawesi. Vlasti navode da se u avionu nalazilo šest članova posade i 96 putnika. AdamAir je privatna aviokompanija koja je započela operacije u Indoneziji prije nekoliko godina, i većina letova kompanije su domaći letovi.

XS
SM
MD
LG