Linkovi

Amerika se oprašta od Geralda Forda


U Sjedinjenim Državama u toku su petodnevne ceremonije oproštaja od 38 američkog predsjednika Geralda Forda koji je umro u utorak u Californiji u 93 godini. U subotu je njegovo tijelo dopremljeno u Washington u kojem je proveo gotovo tri decenije svog života.

Zastavom prekriven kovčeg sa tijelom bivšeg predsjednika dopremljen je u Zračnu bazu Andrews i izloženo na Capitolu, gdje je Ford proveo najveći dio svog političkog života. Na putu kroz Washington, posebno dirljiv trenutak je bio zaustavljanje ispred Spomenika Drugom svjetskom ratu, ratu u kojem je Ford učestvovao kao pripadnik američke mornarice.

Salvama iz 22 topa označen je dolazak preminulog predsjednika na Capitol. Sa zastavama na pola koplja, počasna garda unjela je kovčeg u Zastupnički dom Kongresa u kojem je Ford bio zastupnik 24 godine.

Njegov kovčeg položen je na jednostavnu drvenu platformu, kakva je izgradjena još 1865. kada se nacija na ovom mjestu opraštala od Abrahama Lincolna.

Podpredsjednik Cheney, koji je bio šef kabineta predsjedniku Fordu, je odao priznanje umrlom predsjedniku, rekavši da je Gerald Ford lječio rane nacije nakon skandala Watergate i ostavke predsjednika Nixona.

Dick Cheney, podpredsjednik SAD: Gerald Ford je sigurno vodio našu republiku kroz krize koje su se mogle pretvoriti u katastrofu.

Odlazeći predsjedavajući Zastupničkog doma, republikanac Dennis Hastert je rekao da veličina predsjednika Forda nije prvenstvenmo u tome šta je uradio, nego u tome kakav je bio.

Dennis Hastert, predsjedavajući Zastupničkog doma: On je predstavljao snagu središnje Amerike koja ga je iskovala. On se nikada nije promjenio. Čak i kada mu je povjerena vlast on je ostao onaj svakodnevni čovjek koji predstavlja sve ono najbolje što čini Ameriku.

Tijelo predsjednka Forda još danas će biti na Capitolu, a sutra će se svjetski lideri pridružiti predsjedniku Bushu kako bi posljednji put odali poštovanje 38 američkom predsjedniku, u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu. U srijedu će Gerald Ford biti sahranjen u blizini njegove predsjedničke biblioteke u rodnoj državi Michigan.

XS
SM
MD
LG