Linkovi

Dva dana nakon Saddamove pogibije, nasilje nastavljeno u Iraku


Nasilje se nastavlja u Iraku, dva dana nakon sto je nad bivsim irackim liderom Saddamom Husseinom izvrsena smrtna kazna vjesanjem.

Americka vojska je objavila da je usmrtila 6 terorista u jednom , prema obavjestajnim podacima americke vojske, al Qaidinim uporistem u sunitskom dijelu grada. Vojska saopcava da su americke trupe dosle pod vatru, na koju su odgovorile i tom je prilikom 6 pripadnika al Qaide ubijeno. Najnoviji okrsaji u Iraku dolaze u vrijeme kada americki mediji i stranice na internetu od ugleda, donose vijest prema kojoj je pred samu Novu godinu broj ameriickih zrtava u Iraku dostigao 3 hiljade. Pentagon jos nije potvrdio broj.

Iz Jordana dolazi vijest prema kojoj se najstarija Saddamova kcerka, Raghad, pridruzila stotinama prosvjednika u Ammanu , demonstrirajuci protiv izvrsenja smrtne kazne nad njenim ocem. Sunniti su se okupili oko Saddamovog groba, u koji je spusten odmah nakon pogubljenja, u noci izmedju subote i nedjelje, zaklinjuci se ujedno da ce osvetiti njegovu smrt.

New York Times je izvijestio da su americki zvanicnici u Baghdadu nevoljko predali Saddama Iracanima, jer su se bojali da bi trenutak izabran za vjesanje, kao i cinjenica da se to dogadja na muslimanski blagdan, Kurban Bajram, mogli izazvati veliko nasilje. Medjutim, prema izvjestaju njujorskog dnevnika, Iracani su bili odlucni da smrtnu kaznu izvrse cim prije.

XS
SM
MD
LG