Linkovi

2006 nam je donjela kupatilo koje se samo čisti, lebdeći krevet...


U septembru mjesecu je jedan holandski arhitetkt izmislio lebdeći krevet .Ovaj krevet koji košta 1.2 miliona eura koristi magnetnu silu kako bi se održao u zraku. Janjaap Ruijssenaars kaže da ga je za ovu inovaciju inspirirao kultni film Stenlyja Kubricka Odiseja u svemiru 2001.

Osnova ovog lebdećeg kreveta leži na principu odbijanja dva magneta različitih polova.Magneti, koji su smješteni ispod poda i ispod ogledala utječu na magnete koji su postavljeni u krevetu.

Gospodin Ruijssenaars je proveo šest godina na ovom projektu.

A sa globalnim zagrijavanjem planete raste zabrinutost u cijelom svijetu. Dizajner Christopher Behling se odlučio da izgradi brod na solarni pogon. Ovaj brod je predstavljen na jezeru Serpentine u londonskom Hyde Parku. Brod ne pravi buku, te ne zagađuje okolinu.
Definitivno se ne radi o najbržem brodu na vodi, ali se radi o djelotvornom korištenju energije sunca.Međutim, izgleda da u ovom solarnom brodu najviše uživaju turisti i posjetitelji.

Kada već govorimo o suncu, ljeta u Indiji mogu biti jako vruća, gdje veći dio zemlje u prosjeku ima temperaturu od 44 stepena Celzija .Ukoliko ste predugo izloženi sunčevim zrakama, to može utjecati na prerano starenja i opekotine na koži.Međutim, nekolicina studenata na indijskom univerzitetu tehnologije su došli na izvanrednu ideju.

Jedan od njih Sagar Jain, objašnjava: Ukoliko osoba , kako bi se zaštitila od sunca , upotrebljava obični suncobran , ta osoba je izložena solarnoj radijaciji. Međutim,suncobran kojeg smo izumili vas 99.8 posto štiti od solarne radijacije.

Suncobran je izrađen od posebnog poliestera , ali se još uvijek ne nalazi u komercijalnoj upotrebi.

U aprilu su naučnici u Sidneju u Australiji pronašli način na koji se pločice u kupatilu mogu same čistiti. One se koriste plamenim sprejom kako bi stvorile nano-čestice koje sadrže titanijum dioksid. Te se čestice onda dodaju hemijskom sloju, stvarajući oksidirajući katalizator, koji se aktivira pomoću svjetla i jači je od izbjeljivača. Istražitelji namjeravaju izvršiti industrijsko testiranje ovog izuma 2007., ali bi moglo proći još neko vrijeme prije nego se odlučite odreći pranja kupatila.

XS
SM
MD
LG