Linkovi

Demokrate u utrci za predsjednika SAD


Bivši Senator iz Sjeverne Karoline, John Edwards je najavio da će se u okviru Demokratske partije kandidovati za na predsjedničkim izborima 2008. godine. Naravno postoji još nekoliko kandidata koji razmišljaju o predsjedičkoj kandidaturi, i neki su već probudili pozornost američke javnosti.

John Edwards je objavio kandidaturu nakon brojnih nastupa na važnim događajima u glasačkoj bazi. Među njima su predizborni skup za prikupljanje novaca u Sjevernoj Dakoti, potpisivanje knjige u Georgia -i, i nekoliko događaja u Iowa-i. U toj državi srednjeg zapada tradicionalno se održava prvi nacionalni predsjednički predskup birača, koji često određuje ton cijele kampanje. Guverner Iowa-e, Tom Vilsack, međutim, ne podržava Edwardsa; on je prošlog mjeseca najavio da će se i sam kandidovati za predsjednika.

Uz Edwardsa i Vilsacka tu je i kongresmen iz Ohio-a, Denis Kučinić, koji se za predsjednika kandidovao i 2004. On je 12. ovog mjeseca najavio da će se ponovo kandidovati. Kučinić kaže da bi htio da okupi Amerikance oko pitanja koje će po svemu sudeći imati znatnu težinu na izborima 2008.

Kongresmen Dennis Kucinich:To je pitanje završetka sve veće tragedije u Iraku. Pitanje popravljanja američkog ugleda u svijetu, kaže Kucinich.

Irak je važno pitanje među Demokratama koji se protive ratu, koji bi mogli da utječu na predsjedničku nominaciju svoje stranke. Analitičari kažu da bi to moglo da umanji šanse njujorške senatorke Hillari Rodham Clinton, koja mora da objašnjava zbog čega je u Senatu glasala za rat. Istovremeno, Hillari Clinton izaziva oduševljenje kao kandidatkinja sa ozbiljnim šansama da postane prva američka predsjednica.

Senatorku Clinton su nedavno na jednom popularnom televizijskom programu zamolili da komentira rezultate anketa podrške javnog mnijenja, prema kojima je ona ispred nekoliko glavnih republikanskih predsjedničkih kandidata.

Senatorka Hillari Rodham Clinton:Veoma je rano o tome suditi. Očigledno je da mnogo ljudi razmišlja o tome, to radim i sama, pokušavajući da sve to odmjerim, kaže bivša prva dama.

Senator iz Ilinois-a, Barak Obama, je takodjer jedan od novijih senatora, što ga ne sprečava da postigne popularnost rock zvijezde. Obama, čija je govornička vještina privukla pažnju cijele nacije, postao bi, ako pobjedi, prvi Afro-američki predsjednik Sjedinjenih Država. I njega su nedavno, kao gosta veoma popularnog noćnog programa televizijske mreže NBC, pitali da objasni svoju popularnost.
XS
SM
MD
LG