Linkovi

Amerika se oprašta od bivšeg predsjednika Geralda Forda


Danas su u Sjedinjenim Državama počele petodnevne komemoracije u povodu smrti bivšeg predsjednika Geralda Forda, koji je umro u utorak u 93 godini.

Kovčeg sa tijelom umrlog predsjendika biće izložen za porodicu i javnost u crkvi u blizini njegovog doma u mjestu Rancho Mirago u Californiji.

U subotu će njegovo tijelo biti dopremljeno na Capitol u Washington, a državna sahrana obaviće se isto veče.

Predsjednik Bush je proglasio dan nacionalne žalosti u utorak, kada će biti održana služba za gospodina Forda u washingtonskoj Nacionalnoj katedrali.

Posmrtni ostaci 38 američkog predsjednika, Geralda Forda biće pokopani u srijedu uz predsjedničku biblioteku u njegovom rodnom gradu u Michigenu.

Predsjednik Richard Nixon je Forda imenovao za podpredsjednika 1973., kada je skandal prisilio podpredsjednika Spiru Agnewa da podnese ostavku. Godinu dana kasnije, nakon što je Nixon pod prijetnjom impeachmenta dao ostavku, tragom afere Watergate, Ford je došao na mjesto predsjednika.

Gerald Ford je kao predsjednik proveo 2,5 godine, i njemu se odaje priznanje za lječenje nacije od trauma Vijetnamskog rata i političkog skandala Watergate. Mnogi su mu, medjutim, zamjerili što je predsjedničkim pardonom oslobodio Nixona od bilo kakve odgovornosti u aferi Watergate što je, po mnogim analitičarima, doprinjelo njegovom porazu na izborima 1976.

XS
SM
MD
LG