Linkovi

Suradnja policija BiH i Hrvatske


Zadatak policije je da obezbjedi sigurnost svih građana i njihove imovine ali i da spriječi ilegalnu trgovinu preko granica, ne samo između Republike Hrvatske i Republike Srpske. Saopštio je ovo danas u Banjaluci direktor policije Hrvatske, Marijan Benko naglašavajući da se u tom pravcu čine i konkretni koraci.

«Niti u ranijim godinama nije dolazilo do prekida suradnje između kriminalnih grupa osoba iz kriminalnog miljea bilo koje države. Oni su cijelo vrijeme dobro surađivali i njih ne zanima politika niti bilo šta drugo, njih zanima profit, kako što lakše, što brže zaraditi. Naše je da to spriječimo.»

Direktor policije Republike Srpske,Uroš Pena je, s tim u vezi najavio pojačanu saradnju policijskih snaga Republike Srpske i Hrvatske.

«Probaćemo da ovaj nivo saradnje koji je u ovom momentu na dosta visokom nivou spustimo na jedan nivo policijskih uprava, odnosno, naših centara javne bezbjednosti pa sve dotle da taj nivo, znači, ide i niže do policijskih stanica.»

Uroš Pena je, takođe, potvrdio da je od MUP-a Srbije dobio zvaničnu informaciju o nedavnom boravku Miloša Simovića osumnjičenog za učešće u ubistvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića, u jednom restoranu nedaleko od Banjaluke.

«Informaciju smo zbilja shvatili krajnje ozbiljno, kao što ste vidjeli i ostale aktivnosti koje su bile vezane za prijetnju predsjedniku Vlade Republike Srpske. Ekipe su na terenu još uvijek, određena lica su identifikovana, pravo da vam kažem, koja su bila tu noć tamo pa ćemo vidjeti do kojih podataka možemo doći.»

Direktor hrvatske policije Marijan Benko je dodao da je u obradi predmet o, eventualnom, boravku nekog od pripadnika takozvanog zemunskog klana u Hrvatskoj, ujedno, naglašavajući da nema bilo kakvih informacija o mogućem organizovanju terorističkih napada u zemljama regoiona.

XS
SM
MD
LG