Linkovi

Vladine snage ušle u Mogadishu


Somalijske vladine jedinice i njihovi etiopski saveznici ušli su u Mogadishu, nekoliko sati nakon što su Islamističke snage napustile glavni grad Somalije.

Svjedoci kažu da neki stanovnici Mogadishua pozdravljaju pro-vladine snage, ali su napetosti još velike. Izvješteno je o pljačkama i pucnjavi.

Novinar u Mogadishu-u je za Glas Amerike rekao da su islamistički borci napustili lokalne policijske stanice, ostavljajući grad bez ikakve sigurnosne kontrole.

Islamisti, koji su grad kontrolirali sedam mjeseci, su se povukli kada su snage Somalijske vlade i Etiopijska vojska stigli u neposrednu blizinu Mogadishua.

Svjedoci kažu da su islamistički borci u koloni vozila krenuli na jug zemlje prema lučkom gradu Kismayo. Islamistički lideri kažu da njihove snage napuštaju Mogadishu kako bi izbjegli krvoproliće.

Zvaničnici vlade kažu da će poduzeti korake na uspostavljanju reda. U svojoj izjavi, privremeni predsjednik Abdullah Yusuf je rekao da je vlada posvećena riješavanju svih problema kroz dijalog i mirnim putem.

Borbe u Somaliji su izbile 19 decembra, nakon višemjesečnog rasta napetosti povodom zauzimanja većeg dijela centralnog i južnog dijela zemlje od strane Islamističkog pokreta.

Islamisti su ranije objavili ”sveti rat“ Etiopiji, koja podržava slabašnu, ali medjunarodno priznatu privremenu vladu Somalije.

Somalija nije imala efektivnu centralnu vladu od 1991. godine, nakon što su lokalne naoružane grupe svrgnule sa vlasti diktatora Mohamed Siad Barre-a.

XS
SM
MD
LG