Linkovi

Gerald Ford: Mislim  da su Rumsfeld, Cheney i predsjednik napravili veliku grešku opravdavajući rat u Iraku


Danas je u Sjedinjenim Državama objavljen intervju, jučer preminulog, bivšeg predsjednika Geralda Forda, kojeg je prije dvije godine, dao čuvenom novinaru Washington Posta, Bobu Woodwardu - jednom od ključnih u razotkrivanju afere Watergate, koja je prisilila Richarda Nixona na ostavku, i Forda dovela na mjesto predsjednika Sjedinjenih Država. U tom intervjuu, Gerald Ford je iznio svoje neslaganje sa odlukom predsjednika Busha da ide u rat u Iraku.

Pod uvjetom da taj intervju ne bude objavljen za njegovog života, Gerald Ford je otvoreno govorio sa Bobom Woodwardom, otvoreno kritikujući politiku administracije predsjednika Busha u Iraku – što za života nikada nije javno uradio.

Mislim da su Rumsfeld, Cheney i predsjednik napravili veliku grešku opravdavajući rat u Iraku, rekao je Ford.

Ford je dobro znao, podpredsjednika Cheneya i Donalda Rumsfelda, obojica su jedan period bili šefovi njegovog kabineta, a Rumsfeld je bio i Fordov ministar odbrane.

U intervjuu sa Woodwardom, Ford je odao priznanje Cheneyu, nazvavši ga prvorazrednim šefom kabineta, ali je rekao da je Cheney, kao podpredsjednik, “postao ratoboran”.

Bob Woodward, Washington Post: Izrekao je oštre riječi koje ljudi nisu baš očekivali, nisu mislili da su mu svojstvene.

Ford i Woodward su govorili o raznim temama – od Vijetnamskog rata, do odnosa sa Henry Kissingerom i trenutnim problemima na Srednjem Istoku, ali je njegov komentar Bushove politike u Iraku izazvao najviše pažnje.

U julu 2004. on je rekao da bi u slučaju Iraka radio kroz pojačanje sankcija, restrikcija, bilo šta drugo da nadje drugačiji odgovor.

I dok u intervjuu nema direktne kritike predsjednika Busha, Ford je izrazio neslaganje sa Bushovom doktrinom vodjenja rata u svrhu širenja demokracije.

Ne mislim da trebamo započeti kažnjavanje griješnika širom svijeta oslobadjanjem ljudi, ukoliko to nije direktno vezano za našu nacionalnu sigurnost, rekao je Gerald Ford.

XS
SM
MD
LG