Linkovi

10 Annanovih godina na čelu UN


Krajem ovoga mjeseca Kofi Annan iz Ghane napušta dužnost generalnog sekretara Ujedinjenih Naroda. On je sedmi generalni sekretar UN-a postao 1.januara 1997. god, kada je zamijenio egipatskog Kopta Boutros Boutros Ghalia, i postao prvi član UN-ovog osoblja koji je izabran da predvodi Svjetsku organizaciju. 2002. je gospodin Annan osvojio jednoglasno odobrenje za drugi petogodisnji mandat, medjutim, po mnogim ane bez kontroverzne i podijeljenih mišljenja.

Mnogi strucnjaci kažu da gospodin Annan iza sebe ostavlja mjesovito zavjestanje. U jednu ruku ga je njegovo mirno dostojanstvo ucinilo snaznim glasom za prava pojedinca, i za siromasne. Neki su ga cak nazvali savjescu medjunarodne zajednice i Ujedinjenih Naroda i gospodin Annan je 2001.god. dobio Nobelovu nagradu za mir.

Medjutim, gospodin Annan nije mogao uvjeriti zemlje clanice da se sloze sa njegovim planom za reforme Svjetske Organizacije, a njegova reputacija je bila posebno zatamnjena skandalm oko irackog programa Nafte-za hranu.

Oni koji analiziraju UN , tvrde da je jedan od najvecih trijumfa Kofi Annana bio to što je ubijedio zemlje clanice da se sloze oko usvajanja principa poznatog kao "odgovornost da se pruži zastiti."

Karl Inderfurth bivsi zamjenik američkog predstavnika pri Vijecu sigurnosti , podsjeća da se taj princip odnosi na intervencije u slucajevima genocida ili etnickog ciscenja kao na primjer u Rwandi: Dakle, sta da uradite,kada vlada ne stiti svoj vlastiti narod? Sta da uradite kada nema vladavine zakona- kao u Somaliji gdje imate rivalske frakcije? Sta da uradite kada -kao sto smo vidjeli u Rwandi sa genocidom- treba zastititi one nad kojima se genocid vrši unutar jedne zemlje?

Doktrina ciji je nositelj bio Kofi Annan, da zemlje svijeta imaju "odgovornost da zastite" one koji su bespomocni pred silom ili tragedijom, sada je prihvacena od UN-a.

Gospodin Inderfurth dodaje, medjutim , da je kljucno pitanje kako tu doktrinu i primijeniti? On to sada vidi kao jedan od principijelnih problema sa kojim se suocava Annanov nasljednik, Ban Ki-moon.

Kofi Annan je takodjer dobio odobrenje UN-a za njegov prijedlog novog Vijeca za zastitu ljudskih prava, čiji je cilj spriječiti krsenja ljudskih prava sirom svijeta. Ali, generalni sekretar nije postigao uspjeh sa drugim od njegovih kljucnih prijedloga- proširenje sada petnaestočlanog Vijeca sigurnosti .

Velika mrlja na mandatu Kofija Annana je bio skandal oko korupcije vezane za UN-ov program za Irak, Nafta za hranu. Iako je UN-ov program dozvole prodaje dijela iračke nafte trebao smanjiti patnje kojima su bili izloženi irački civili usljed sankcija, vrlo brzo je postalo jasno da je velika porcija zarade od nafte odlazila Saddamu i njegovoj kliki u ruke. Nezavisno ispitivanje predvodjeno bivsim ministrom Federalnih rezervi Sjedinjenih drzava Paulom Volckerom, otkrilo je siroko rasprostranjenu korupciju unutar UN-a i kod ugovaraca.

Stewart Patrick iz Centra za Globalni Razvoj , kaže da je skandal nafta-za hranu uveliko uprljao reputaciju Kofi Annana.

Istraga se pretvorila u lov na vjestice, koji praktički još uvijek traje. To je posebno popularno medju okorjelim kriticarima Ujedinjenih Naroda kao institucije, kako u medijima tako i u američkom Kongresu. Medjutim, iscrpan pregled od strane komisije Paula Volckera je pokazao da nije bilo sistemski utemeljene zloupotrebe položaja u slučaju samog Annana ili njegovih najbližih suradnika.

Izvjestaj je utvrdio , medjutim, da je Kofi Annan propustio vrši odgovarajuću kontrolu nad programom Nafta-za hranu i, nakon čega je upućen zahtjev za dubokim unutrašnjim reformama na najvišem nivou UN-a. Generalni sekretar je preuzeo licnu odgovornost za propuste u upravi.

I sam Gospodin Annan se osvrce na svojih deset godina na celu Svjetske Organizacije, riječima da je tokom toga vremena naucio nekoliko kljucnih "lekcija."


KOFI ANNAN: Prvo, mi smo svi odgovorni za sigurnost jednih drugih. Drugo, mi mozemo i moramo svakome dati sansu da se okoristi globalnim napretkom. Trece, i bezbijednost i napredak ovise o ljudskim pravima i vladavini zakona. Cetvrto, drzave moraju u svom medjunarodnom ponasanju biti odgovorne i jedna dugoj i sirokom spektru ne-drzavnih aktera.

Oprostajni govor gospodina Annana je održan 11. decembra u muzeju i biblioteci u Independenci, savezna drzava Missouri - posvećenima bivšem američkom predsjedniku Harryju Trumanu.

KOFI ANNAN: Moja peta i konacna lekcija proistekla je neizbjezno iz ove druge cetiri. naime, sve to što sam nabrojio možemo postići samo radeći zajedno, putem multilateralnog sistema , i nastojeći da maksimum dobrobiti izvučemo iz jedinstvenog instrumenta kojeg su nam ostavili Harry Trumana i njegovi suvremenici - tj.Ujedinjenih Naroda.

Gospodin Annan svom nasljedniku juzno-korejanskom diplomati Ban Ki-moonu , ostavlja Svjetske Organizaciju koja se mijenja. Upravo te tražene reforme su najveći izazov pred novim generalnim tajnikom kojeg očekuje rješavanje mnogih urgentnih svjetskih problema.

XS
SM
MD
LG