Linkovi

Umro bivši američki predsjednik Gerald Ford


U Sjedinjenim Državama je danas Dan žalosti, u povodu smrti bivšeg predsjednika Geralda Forda, koji je noćas umro u 93 godini.

Gerald Rudolph Ford je bio prvi amerikanac koji je došao u Bijelu kuću bez izbora – prvo kao podpredsjednik, zatim kao predsjednik.

38-mi američki predsjednik, je svoj brzi napredak prema najvišoj funkciji u zemlji počeo 1973. godine, kada ga je Richard Nixon pozvao da na mjestu podpredsjednika zamjeni Spiru Agnew-a, koji je morao dati ostavku nakon optužbi za primanje mita.

Medjutim, najveći politički skandal u američkoj istoriji – Watergate je Forda doveo u Ovalni ured Bijele kuće. Osam mjeseci nakon što je zamjenio Agnew-a, Ford je položio zakletvu, zamjenjujući Richarda Nixona koji je osramoćen Watergatom podnio ostavku.

Gerald Ford je rodjen kao Laslie King u Omahi, savezna država Nebraska, 14-tog jula 1913. godine. Medjutim, dvije godine kasnije, njegovi roditelji su se razveli. Njegova majka se preselila u Grand Rapids, savezna država Michigan, i udala za Gerald R. Forda, po kojem je dječak dobio novo ime.

U mladosti Gerald Ford je igrao američki fudbal za Univerzitet Michigan, bio fudbalski trener na Yale Univerzitetu i služio kao mornarički oficir u Drugom svjetskom ratu. 1948. godine oženio je Betty Bloomer, i iste godine izabran u Kongres kao konzervativni Republikanac.

Njegov mandta u Ovalnom uredu bio je kratak i praćen sumnjama oko pomilovanja predsjednika Nixona.

Predsjednik Ford se zbog toga morao pojaviti pred Kongresom gdje je negirao da se dogovorio sa Nixonom da ga oslobodi zakonskih odgovornosti zbog afere Watargate.

Na izborima 1976 izgubio je od Jimmy Cartera i povukao se u miran život.

Amerikanci pamte Geralda Forda kao izlječitelja nacije koja je izlazila iz Vijetnamskog rata i afere Watergate.

Ford je izlječio zedmlju i povratio povjerenje amerikanaca u instituciju Predsjednika, rekao je jutros predsjednik Bush odajući priznanje Geraldu Fordu kao «sjajnom Amerikancu» koji će biti upamćen po posvećenosti dužnosti, ličnom karakteru i časnom radu njegove vlade.

Potpredsjednik, Dick Cheney, koji je bio šef Kabineta u Fordovoj administraciji je rekao da je Ford zemlji dao snagu i dobro prosudjivanje tokom najveće ustavne krize u američkoj istoriji nakon Gradjanskog rata.

Gerald Ford, na kojeg su 1975 u Californiji pokušana dva atentata, je umro u 93 godini, i ostaće upamćen i kao najstariji bivši američki predsjednik, mjesec dana stariji od Ronalda Regana, čija je supruga Nancy odala priznanje gospodinu Fordu za njegovu beskrajnu privrženost svojoj zemlji.

XS
SM
MD
LG