Linkovi

Novi američki gradjani


Američki ured za pitanja državljanstva i imigracije nekoliko puta godišnje održava ceremonije polaganja zakletve za nove američke državljane. Na nedavno održani dan Povelje prava, ceremonija održana u sjedištu američkog Nacionalnog arhiva je bila specijalna. Prilog novinarke Glasa Amerike Penelope Poulou.

Prije 215 godina Povelja prava u Sjedinjenim državama je postala zakon. Taj dokumenat inkorporira prvih 10 amandmana američkog ustava. Oni su napisani kako bi zagarantirali Amerikancima osnovne građanske slobode i ljudska prava, uključujući slobodu govora, štampe i vjere.

U znak obilježavanja tog događaja, Američki odjel za državljanstvo i imigraciju je u zgradi Nacionalnih arhiva u Washingtonu, održao ceremoniju polaganja zakletve za 35 imigranata koji su postali novi američki državljani . U toj zgradi s pohranjeni deklaracija nezavisnosti,ustav Sjedinjenih država, povelja prava, koji se svi zajednički zovu povelje slobode. Ceremonija naturalizacije je održana u poznatoj kružnoj auli u kojoj su izloženi svi spomenuti dokumenti.

Ovu obavezu preuzimam slobodno bez ikakve rezerviranosti ili namjere njenog izbjegavanja. Tako mi Bog pomogao. Čestitke dame i gospodo--postali ste državljani Sjedinjenih američkih država, rekao je sudija Hogan.

Atmosfera je tada postala i svečana i opuštena-novi državljani su se pridružili članovima svojih obitelji i prijateljima. Sreća i uzbuđenje su se mogli vidjeti na njihovim licima i ponosno su pokazivali svoje dokumenteo državljanstvu. Jedan čovjek iz Kameruna kaže da je na ovaj trenutak čekao 9 godina. Ali je, kako kaže, vrijedilo.

Mislim daje bilo divno i uzbudljivo. Data mi je šansa o kojoj sam sanjao čitav život. ovo je ostvarenje mog sna, kaže on.

Drugi su imali druge motive za dobijanje američkog državljanstva.

Sada moram ovdje živjeti jer moji roditelji ovdje žive, nemam izbora, kaže ova djevojka iz Pakistana.

Moje dvoje djece je rođeno ovdje, oni imaju američke pasoše i želio sam imati isti pasoš kao i oni, kaže ovaj čovjek iz Holandije.

Sretna sam. Radila sam mnogo da bih postigla ovaj cilj, kaže ova žena s Jamajke.

Bez obzira na njihove kulturne razlike i pojedinačne razloge davanja zakletve svojoj novoj zemlji, ovi novi državljani imaju jednu zajedničku stvar: vjeru u to da im Sjedinjene države garantiraju osnovne građanske slobode i ljudska prava.

XS
SM
MD
LG