Linkovi

Kako sam preživio 10 mjeseci zatočeništva u Iraku


Amerikanc Roy Hallums je preživio desetomjesečno zatočeništvo kao talac kriminalaca u Iraku. Iako mu je ovo već drugi Božić koji proslavlja na slobodi, još uvijek ga, kaže, u sjećanju prate aveti zatočeništva i straha da će i on biti likvidiran. Od početka rata je u Iraku oteto više od 440 stranaca, od čega 24 Amerikanca. Njih četrnaest je likvidirano, devetoro se smatra nestalim, a samo je Roy Hallums imao sreću da bude spašen.

Amerikanac Roy Hallums sjedio je, kao i svakoga dana, u svom uredu na drugom spratu dobro utvrdjene zgrade u Bagdadu i sredjivao narudžbe za ugostiteljsku kompaniju za koju je radio i koja je nabavljala i pripremala hranu za iračke vojnike. Na zvuk pucnjave i eksplozija je već bio navikao. Ali, ovaj put su ti zvuci bivali sve glasniji, sve bliži i bliži.

HALLUMS:
Naš ured je napala grupa od oko 25 naoružanih ljudi i oni su odveli mene i jednog Filipinca koji jetu radio kao računovodja. Izveli su nas i odveli u neko skrovište, ne dalje od 10 minuta od naše zgrade.

Napadači su za njegov otkup tražili 12 miliona dolara. U početku su mijenjali skrovišta svakog petka, prevozeći taoce na obližnje lokacije. Dan za danom su prolazili, vezanih očiju, ruku i nogu.

HALLUMS:
Ruke i noge su nam bile vezane, u stvari bile su vezane svo vrijeme. I imali smo maske na glavi. Otmičari su nas hranili dva, možda tri puta dnevno, zavisno od toga šta su oni radili i krajem nedjelje bi nas premještali na druge lokacije. Tako je bilo prvih mjesec i po... U decembru 2004. su nas prebacili na konačnu lokaciju gdje sam proveo preostalih 8 mjeseci.

HALLUMS:
Zovem se Roy Hallums, američki sam državljanin i radim za američku vojsku.

Njegova kćerka i bivša žena nisu ni znale da je on u Iraku

SUSAN HALLUMS:
Znate, kad se radi o nekome iz vaše porodice, vi znate da morate nešto poduzeti. Ne možete samo sjediti i ne činiti ništa i nikome ne reći. To je previše za očekivati od porodice...

...kaže njegova bivša žena, s kojom je on ostao dobar prijatelj i nakon razvoda. Ona je poduzela sve čega se sjetila, davala je intervjue, ustanovila web stranicu, aktivirala i druge da traže njegovo oslobadjanje. Američkim zvaničnicima nije bilo po volji njeno angažovanje.

Za to vrijeme, Roy je držan u improviziranoj tamnici, tačnije nekoj betonskoj rupi u zemlji i samo povremeno bi se poklopac otvarao i dvije ruke bi ga izvukle napolje - da bi ga snimili s puštoljem uz sljepočnicu ili da telefoniraju njegovoj porodici.

HALLUMS:
Teško je pratiti i čekati da prodje vrijeme kad si zatvoren. Svaki put kad čuješ neku buku pomisliš hoće li me sada ubiti ili šta. Da odagnam takve misli, pokušavao sam da zamišljam kao da krećem na neki put, kao da posjetim kćerku koja je u Californiji, ali sam uvijek zamišljao da se vozim kolima, jer let avionom je prekratak, a meni je trebalo da ubijam vrijeme.

U medjuvremenu je, nakon 10 mjeseci, američka vojska slučajno od nekog zarobljenika dobila informaciju o lokaciji na kojoj je gospodin Hallums držan u zatočeništvu.

General Major Rick Lynch, glasnogovornik američkih snaga u Iraku: Za manje od tri sata nakon što smo od jednog pritvorenika dobili informaciju, gospodin Hallums je bio u sigurnim rukama koalicionih snaga.

Tepih i frižider su skrivale rupu u kojoj se nalazio zatočenik dugih 10 mjeseci.

Sada, iako hoda sporije, misli i govori nešto sporije, Roy Hallums je sretan što je sve to iza njega i što može više vremena da provodi sa svojim unukom.

XS
SM
MD
LG