Linkovi

Zeleni vijenac kao božićni ukras na vratima


U ovo doba godine mnogi Krišćani diljem svijeta ukrašavaju svoje domove za Božićne blagdane. Osim kićenja tradicionalnog božićnog bora, mnogi svoj dom ukrase i dekorisanim zelenim vijencem na ulaznim vratima. Ovi ukrasni vijenci su tradicija starija od Isusa Krista čije se rodjenje slavi na Božić. Više o ovom drevnom običaju, Jim Bartel iz Glasa Amerike.

Svake godine u ovo doba godine mnogi domovi, kuće i zgrade su ukrašene Božićnim vijencima. Ova tradicija ukrašavanja vrata i zidova dekorativnim vijencima datira još iz 7. stoljeća prije nove ere, kada su se vjenci napravljeni od grana drveća davali kao krune olimpijskom pobjednicima. Niko ne zna za sigurno kako i kada su ovi ukrasi za glavu postali zidni ukrasi. Mnogi misle da je do toga došlo tako što su sportisti pobjednici vješali ove krune na zidove u znak sjećanja na svoj uspjeh.

Danas se ovi vijeni prave od raznih materijala i dekorišu se na razne načine. Možete čak i uzeti sate pravljenja vijenaca u istorijskoj kući Tudor House u Washingtonu, kako nam kaže Emily Rusch, njihova glasnogornica:

Emily, Rusch, Glasnogovornica Istorijske kuće i bašte Tudor House: Držimo jednu radionicu gde ljudi mogu naučiti da prave vijence, i svake godine je sve popularnija. Čini vam zadovoljstvo bogledati u vijenac na vratima i reći - Ja sam to sama napravila.

Kim Show and John Zimmer radionica za pravljenje vijenaca je divan način da se pripremite za blagdane.

Kim Shaw, učesnik radionice: Ja mislim da to svakoga uvede u Božćni i praznični ugodjaj.

John Zimmer, učesnik radionice: Ovo mi je prvi put da uzimam ovaj čas, ali sigurno nije zadnji. Mislim da ćemo iduće godine ponovo pohadjati radionicu i dovesti neke prijatelje sa nama.

Svi učesnici koji prave vijence imaju različite nivoe iskustva u tome, a neki, kao što je KIm Shaw voli naučiti nešto i od drugih.

Kim Shaw, učesnik radionice: Vidio sam njenu ideju i mislio sam da je vrlo zgodna, pa sam i ja odlučio to probati. Ja sada na tome radim pa ćemo vidjeti šta će od toga ispasti.

John Zimmer je zadovolan svoji rezultatima.

John Zimmer, učesnik radionice: Vrlo sam ponosan.

Kao i Kim Shaw, učesnik radionice: Da, da, vrlo sam ponasan. I mnogo je ljepše i zabavnije napraviti vlastiti vijenac nego kupiti gotov.

XS
SM
MD
LG