Linkovi

Umro James Brown <Kum soula>


Čuveni američki pjevač soula, James Brown, za kojeg mnogi kažu da je “kum soula” umro je noćas u bolnici u Atlanti, savezna država Georgia, gdje je primljen zbog upale pluća.

Iako već u 73 godini života, ovaj kako ga mnogi zovu “Najvrjedniji čovjek u svijetu show businessa”, trebao je nastupati za Novu godinu u New Yorku.

Njegov stil uticao je na najveće zvijezde muzike...Micka Jaggera...Michaela Jacksona...Princa i medju novijim Ushera...izmedju ostalih.

Poznat kao “Kum soula”...Brown se svojevremeno hvalisao da je osnivač rap, funk i disco muzike, što neki osporavaju, ali je bez sumnje tvorac rock and roll muzike... njegovim prvim velikim hitom 1950-tih, “Please, please, please”.

1970-tih Brown je postao jedna od najvećih muzičkih zvijezda u svijetu.

James Brown je, takodjer dizao svoj glas za generaciju afro-amerikanaca tokom pokreta za gradjanska prava, izmedju ostalog i pjesmom “Reci glasno – Ja sam crnac i ponosan zbog toga”.

Njegov život nije bio bez problema. Rodjen u Jožnoj Caolini i ostavljen od roditelja u 4 godini, proveo je tri i pol godine u školi za maloljetne prekršitelje zbog provala u automobile. Pjevačku karijeru je počeo sa kolegom kojeg je sreo u toj školi i do 1956. već je imao snimljene ploče. Počela je karijera sjanog muzičara, ali problemi sa zakonom nisu prestajali. Kasnijih godina bio je zatvaran, optuživan za kućno nasilje, ali muziku nikada nije napuštao.

Bio je medju prvim umjetnicima koji su 1986. uvršteni u Muzej slavnih rok and rolla, a 1992. primio je nagradu Grammy za životno djelo.

Medju njegovim najpoznatijim hitovima ostaju “Out of Sight”, “I Got You”, i “Say it Loud – I am Black and I am Proud”.

XS
SM
MD
LG