Linkovi

Robert Hand o dogadjajima i propuštenim šansama BiH u 2006-toj


Godinu koja je na izmaku, za Glas Amerike, u razgovoru sa Mirelom Bruk, komentira Robert Hand, iz Helsinškog komiteta za poštivanje ljudskih prava američkog Kongresa. Gospodin Hand govori o najznačajnijim događajima za BiH u protekloj godini, ali i propuštenim šansama.

HAND: Smatram da su za BiH važna dva događaja. Prvi se desio na početku godine sa izmjenom na čelu OHR-a. Mislim da je Paddy Ashdown bio vrlo djelotvoran visoki predstavnik koji je uspostavio djelotvorne smjernice za ljude BiH kako da sami upravljaju zemljom. To se samo učvrstilo dolaskom Christijana Schwartz Shillinga, i to da je fokus na integraciji i Sporazumu o pridruživanju sa EU, te je ova godina okončana i prijemom u Partnerstvo za mir.

Drugi veliki događaj su izbori koji su uspješno izvedeni. Ovo suprvi državni izbori od Daytona na kojima nisam bio prisutan, jer nije bilo nikakve zabrinutosti. Desila se promjena i ja ne kažem da smatram da oni koji su bili na vlasti nisu bili dobri ili da podržavam one koji sada izabrani, već da je narod BiH izabrao one koji su u njihovom interesu.

VOA: Da li na neusvajanje amandmana na Ustav gledte kao na pozitivan ili negativan korak za BiH.

HAND: Moje je mišljenje da su se amandmani na Ustav trebali usvojiti. U isto vrijeme slažem se sa dosta kritika onih koji su se ovom suportstavljali, jer one ne dosežu daleko onako kako sam ja to mislio. Ja sam se nadao da će ova reforma otvoriti vrata za daljne promjene.

Što se tiče stavova Harisa Siljadžića i njegovih suradnika, ja poštujem njihovu odluku, premda se ne bih složio sa taktikom i njihovim stavovima i nadam se da će se u 2007. nastaviti sa provođenjem reforme Ustava. Također bih rekao da trenutni stavovi zvaničnika u Banja Luci, posebno kada je u pitanju reforma policije, izgleda da i dalje unazađuju cijelu zemlju. To je razlog više zbog čega treba doći do provođenja reformi. Jedan dio zemlje ne bi trebao držati čitavu zemlju taocem i ono oko čega se svi dogovore bi trebale biti težnje zemlje u procesu evropskih intergracija.

VOA: U BiH je potrebno više investirati u mladost zemlje, te sam razočaran procesom integracije školskog sistema-kaže gospodin Hand. Što se tiče borbe protiv trgovine ljudima, BiH je u 2006. učinila napredak, ali nisam siguran da li je to dovoljno kako bi se premjestila iz drugog u prvo poglavlje u izvještaju State Deaprtmenta. Ono što je potrebno u tom smislu je izricianje odgvarajućih presuda i zaštita svjedoka. Na kraju razgovora gospodin Hand govori o najvećim izazovima na BiH u bidućnosti.

HAND: Bez obizra da li se nalaze u BiH, Srbiji ili bilo gdje drugo na svijetu, Karadžić i Mladić, mislim da se njihovo hapšenje i potpuna suradnja sa haškim tribunalom ne treba potcijeniti. Ne radi se o vještačkom zahtijevu. To puno znači za žrtve, za BiH, to jako puno znači i za Srbiju. Pored toga, BiH je potrebno da se njome djelotvornije upravlja, a isto tako mislim da ona sebi ne može prisuštiti da država pati zbog korumpiranosti koja postoji u zemlji.

XS
SM
MD
LG