Linkovi

The Nativity Story -  film o rođenju Isusovom


Jedan novi film sadrži neke već poznate holivudske zaplete: skandaloznu tinejdžersku trudnoću i mlade koji bježe pred zakonom. Ali ono što ovaj film čini drugačijim, je da je trudna tinejdžerka Marija, majka Isusova. Novinar Glasa Amerike Jim Bertel nam predstavlja ovu novu božićnu priču.

Hollywood do sada nije nikada božićnu priču prenio na veliki ekran. Novi film, The Nativity Story, priča o rođenju Isusovom, prati putovanje dvije osobe, Josipa i Marije, njeno bezgriješno začeće i rođenje Isusovo. Australijska glumica Keisha Castle Hughes, koja je bila nominirana za Oskara u filmu Whale rider, glumi djevicu Mariju. Glumica Shohreh Agdashloo, rođena Iranka, glumi Marijinu rođaku Elizabetu.

U intervjuu za Glas Amerike, Shohreh objašnjava šta joj je bila inspiracija za ovu ulogu.

<Kada sam počela čitati o njoj, shvtila sam da je ona darežljiva,dobrodušna žena sa srcem ispunjenim ljubavlju i strasti za čovječanstvo. Dok sam to istraživala, shvatila sam da me ta žena zapravo toliko podsjeća na moju baku, kaže Shohreh i dodaje da je kombinirala fizičke pokrete svoje bake s riječima Elizabete, kako bi stvorila lik.>

Catherine Hardwicke je režirala film za kojeg kaže da na prvi pogled nije bio privlačan. Ali je onda bolje pogledala.

Počela sam čitati scenarij i bila sam toliko uzbuđena kada sam vidjela da je Mariji bilo samo 13 godina i da se našla pod takvim okolnostima. radila sam i prije s tinejdžerima u drugim filmovima i to je ono što me je privuklo i željela sam istražiti čitav svijet, kaže ona.

Glumac rođen u Gvatemali Oscar Isaac, koji glumi Josipa, kaže da je proveo neko vrijeme u, kako to glumci zovu, Nazaret trening kampu.

Mjesec dana smo radili s tehničkim savjetnicima i naučio sam kako biti mladi jevrejski tesar iz prvog vijeka, kaže on.

Radili smo s trenerom za dijalekt i uzimali smo različite časove: kako isplesti ćilim, kako pomusti kozu, kako izmijesiti hljeb, kaže Shohreh Agdashloo.

Kritike filma su različite, ali se većina kritičara slaže da priča vjerno prati onu iz Biblije. Film se sada prikazuje u kinima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG