Linkovi

Islamski lideri u Muzeju Holokausta u Washingtonu


Islamski su se lideri ove nedjelje okupili u Muzeju Holokausta u Washingtonu kako bi se sjetili žrtava nacističkog genocida nad Židovima. Dogadjaj je imao poseban značaj u svjetlu Konferencije o istini o Holokaustu, koju je prije nedelju dana organizirao iranski lider Mahmoud Ahmedinejad. Izvještava Ernest Leong.

Ceremonija otvaranja vašingtonske konferencije se odigrala ispred vječne vatre u Holu Sjećanja muzeja Holocausta. Vječni plamen gori u znak sjećanja na 6 milijuna Židova ubijenih tijekom nacističkog Holocausta. Ovdašnji islamski lideri su sami zatražili da se okupe u ovom muzeju, kao njihov odgovor na konferenciju u Teheranu koju je početkom decembra organizirao iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad.

Ta je konferencija bila fokusirana na dovodjenje nacističkog Holocausta u pitanje - naime, je li se gnocid na Židovima ikada dogodio. Prije toga je iranski predsjednik nekoliko puta negirao Holokaust, i pozvao da se Izrael izbriše sa mape.

Iranska konferencija je izazvala oštre odgovore širom svijeta. Pisac, i preživjeli Holokausta, Elie Wiesel, o tome je govorio u New Yorku:
Predsjednik Ahmedinejad je prava sramota. Sramota za svoj narod, i za cijeli svijet. Sramota za svoju zemlju, i za sve zemlje svijeta.

Otvarajući vašingtonsku konferenciju, Sarah Bloomfield, direktorica Muzeja Holokausta, je nacistički genocid nazvala jednim od najdokumentovanijih zločina u ljudskoj povijesti: Stojimo ovdje zajedno s tri preživjela Holokausta, i s našim velikim muslimanskim prijateljima, kako bismo zajedno osudili ovu sramotu iz Irana. Neka bude jasno: ono što se tamo dogadja nema veze s poviješću; to je samo mržnja.

Imam Muhammad Magid, izvršni direktor lokalnog islamskog udruženja, Dulles, nedaleko od Washingtona, govorio je ovom prilikom o zajedničkim osnovama obje vjere: Ima jedan stih iz Tore , u Starom Zavjetu, kao i u Kur, anu, gdje Veliki Bog kaže : ko god da jedan nevini život uništi, kao da je sve ljude poubijao; isto tako, ko god da spasi i jedan život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo.

Preživjela Holokausta, Joanna Newman, sjetila se kako su njenu obitelj spasili od nacista Muslimani iz Albanije: Sve su znali ko smo mi. Ali nikada niko nije ni pomislio da nas izda, da nas preda njima zbog naše vjere. Nikada!

Kasnije, ispred zida na kojem su urezana imena logora smrti u Poljskoj, predstavnici islamskih zajednica su zapalili svijeće. Potom su posjetili muzejsku Kulu Lica - gdje su fotografije Židova iz Makedonije koje su pobili nacisti... Kao što rekoše preživjeli Holokausta na ovoj plemenitoj ceremoniji: vječni plamen simbolizira više od pobijenih Židova - on je takodjer plamen nade.

XS
SM
MD
LG