Linkovi

Obustavljen proces Glavasu


Hrvatski sud je ponovo suspendovao istragu Branimira Glavaša po optužbi za ratne zločine usljed narušenog zdravlja optuženika, do čega je došlo usljed jednomjesečnog štrajka gladju.

Istražni sudije Mario Kovač je jučer donio odluku da Glavaš nije u stanju učestvovati u istrazi zbog zdravstvenog stanja. Glavaš je počeo štrajk gladju u oktobru, nakon samog hapšenja i nakon što mu je parlament ukinuo imunitet. 37 dana kasnije sudac je naredio njegovo puštanje u svrhu nastavljanja medicinskog tretmana u njegovom rodnom gradu, Osjeku.

Glavaš je optužen za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u ratnim sukobima 1991 godine dok je on bio čelnikom hrvatske odbrane.

A iz Suda Bosne i Hercegovine stiže vijest da je bivši član tročlanog predsjedništva, Dragan Čović pušten na slobodu uz kauciju dok čeka na žalidbeni proces na presudu o zloupotrebi položaja. Dragan Čović je u novembru ove godine osudjen na pet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja ministra finansija prije šest godina. Čović je na slobodu pušten nakon što je sudu Bosne i Hercegovine platio kauciju u visini od dva miliona dolara.

XS
SM
MD
LG