Linkovi

Debata oko slanja dodatnog broja američkih vojnika u Irak


Washingtion Post je nedavno na naslovnoj stranici izvijestio da Bijela kuća i zapovjednici združenog stožera američke vojske nisu u sugalsnosti oko slanja 15 do 30 hiljada dodatnih američkih vojnika. Premda su novinari ovog lista naveli anoninme izvore, neki umirovljeni američki oficiri otvoreno govore o različitim opcijama po pitanju sitaucije u Iraku. Izvještava Peter Fedinsky.

Predsjednik Bush je kazao da Sjedinjene Države niti pobjeđuju, niti gube u Iraku, te da razmatra privremeno povećanje američkih vojnika kako bi se uhvatili u koštac sa pogoršanom situacijom u toj zemlji.

Međutim, umirovljeni general Colin Powell, koji je u administraciji predsjednika Busha obavljao dužnost državnog sekretara, a prije toga bio zapovjednik združenog stožera, kaže da treba postojati jasnije objašnjenje zbog čega treba poslati dodatne trupe i na koji vremenski period. Evo njegove izjave za ncionalnu TV mrežu CBS.

COLIN POWELL: Nisam uvjeren da bi raspoređivanje dodatnih trupa u Bagdadu pomoglo u smirivanju nasilja, odnosno građasnkog rata.

Predsjednik Bush kaže da on cijeni savjete svojih vojnih zapovjendika u Iraku. Međutim, gospodin Powell kaže da ti zapovjednici nisu tražili povećanje broja vojnika, niti su to tražili irački lideri.

COLIN POWELL: Od iračkih lidera smo čuli da oni žele preuzeti kontrolu u Bagdadu, ne da se dopreme dodatne američke trupe. Čuli smo od premijera Malikija koji je prije nekolio sedmica u Amanu, stojeći pored predsjednika Busha kazao da vjeruje da će iračka vojska biti u mogućnosti da preuzmu kontrolu do juna mjeseca.

Bivši američki državni sekretar upozorava da je američka vojska gotovo iznurena zbog kružnog toka slanja vojnika u Irak. Međutim, senator John McCain, bivši pilot u mornarici i najduže zatvoreni američki vojnik u Vijetnamu, kaže da ništa ne izaziva veći stres od poraza, te da iračke trupe trebaju američku pomoć.

SENATOR JOHN MCCAIN: Mi svi znamo da iračka vojska nije sposobna da sama djeluje i tačka. To zahtijeva američko prisutvo, kako bi sa njima radili.

Umirovljeni general Jack Kane, bivši zamjenik zapovjednika združenog stožera američke vojske, zagovara dodatno slanje američkih trupa u Irak kako bi se osigurala pobjeda.

UMIROVLJENI GENERAL JACK KEANE: Naš izbor se sastoji u sljedećem: Možemo li nešto učiniti u godini koja dolazi, i dobiti na vremenu kako bi se situacija riješila poltičkom, diplomatskom ili ekonomskom strategijom ili ćemo jednostavno obustaviti naše gubitke i povući se?

UMIROVLJENI GENERAL WILLIAM ODOM:: General William Odom kaže - Da, obustavimo gubitke. General Odom, koji je obavljao dužnost višeg obavještajnog oficira 1980-ih, kaže da će izalzak iz Iraka spriječiti buduću štetu američkim strateškim pozicijama.

UMIROVLJENI GENERAL WILLIAM ODOM: Jednini način da se iz ovoga izvučemo je da priznamo da ćemo živjeti sa posljedicama, te što prije odemo, prije ćemo biti u mogućnosti uspostaviti diplomatsku i stratešku mobilnost. Također ćemo se izmiriti sa zemljama u regionu i našim saveznicama u Evropi i Istočnoj Aziji, koje su na nas bile ljute zbog našeg unilaterizma.

General Odom kaže da dodatne trupe neće uspostavti usatvni poredak u Iraku jer se iračke rascjepkane etničke i vjerske elite ne mogu dogovoriti o fundamentalnim propisima.

UMIROVLJENI GENERAL WILLIAM ODOM: Propisima kako da se odluči ko vlada. Propisima donošenja novih zakona, i propisima koje vladar nemože zaobići.

General Odom kaže da pravila nameću oni koji imaju oružje i novac. On američku invaziju Iraka naziva ,"ludjačkim poslom" koji je bio pogreška od samog početka. Međutim, predsjednik Bush kaže da će Sjedinjeen4 Države pobijediti u Iraku. Raspoređivanje dodatnih vojnih trupa znači i dopremanje novog oružja u Irak, kako bise pomglo u stabilizaciji situacije.

XS
SM
MD
LG