Linkovi

Gates već u posjeti Iraku


Ministar odbrane Sjedinjenih Država, Robert Gates je, dva dana nakon preuzimanja dužnosti, i tokom nenajavljene posjete američkim vojnicima u Iraku, vodio razgovore o mogućem povećanju broja vojnika.

Gates je reako da zvaničnici trebaju razmotriti o kolikom se povećanju radi, da li je to finansijski izvodljivo, i šta bi bila njihova misija, prije nego donesu odluku.

Komandant američkih vojnih snaga na Srednjem Istoku, general John Abizaid, kaže da će sve opcije biti razmotrene.

General Abizaid je takodje najavio da će se penzionisati početkom iduće godine. General Abizaid bio je jedan od tvoraca američke vojne strategije u Iraku i Avganistanu od kada je postao šef američke Centralne komande prije više od tri godine.

Prije nego je otputovao iz Washigntona, Gates je reporterima rekao da je cilj posjete saslušati zapovjednike i vidjeti šta od njih može naučiti. On je rekao da bi neuspjeh u Iraku bio velika nesreća, ali da on i predsejdnik Bush traže novi pristup dok nasilje u Iraku dostiže rekordan nivo.
Nekoliko sati prije njegovog dolaska, najmanje 15 osoba je ubijeno u dva odvojena bombaška napada u Bagdadu.

Američka vojska je također objavila hapšenje višeg terorističkog lidera al-Qaide u Mosulu, za kojeg navodi da je odgovoran za smrt na stotine civila.

XS
SM
MD
LG