Linkovi

Bush još nije odlučio da li će poslati nove jedinice u Irak


Predsjednik Bush je jutros u Bijeloj Kući održao završnu press konferenciju za ovu godinu, ocijenivši 2006., kao tešku godinu za američku vojsku u Iraku i za irački narod. Naredna godina će, nastavio je gospodin Bush, zahtijevati odlučan izbor i dodatne žrtve zbog rata u Iraku.

Na pitanje zašto je promijenio svoju procjenu o situaciji u Iraku, predsjednik je odgovorio da vjeruje da će napori koje Amerika predvodi u toj zemlji na kraju biti uspješni i dodao da ne bi u Irak uopšte slao vojsku da je mislio da ti napori neće uspjeti.

On je uspjeh u Iraku definirao kao slobodan i demokratski Irak koji može vladati i održati se samostalno.

Na drugo pitanje, predsjednik je odgovorio da još nije donio odluku o tome hoće li u Irak poslati još snaga, rekavši da razmatra sve opcije, uključujući i, kako je naglasio, privremeni porast broja snaga u Iraku. Medjutim, predsjednik će, kako je naglasio, nove snage poslati samo ako bude postojala specifična misija koja može biti ostvarena uz pomoć tih dodatnih snaga.

Gospodin Bush je, takodjer, rekao da vjruje da je potrebno povećati sastav u dva roda američke vojske Armiji i Marincima.

Predsjednik Bush je, odgovarajući na pitanja, izmedju ostalog rekao da ne vjeruje da je većina Amerikanaca za povlačenje iz Iraka, uprkos rezultatima anketa koji to pokazuju.

XS
SM
MD
LG