Linkovi

Iranski predsjednik upozorio Britaniju, Francusku i NjemačkuIranski predsjednik, Mahmoud Ahmadinejad , je ponovo zaprijetio odmazdom ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a nametne sankcije zbog teherenskog nukelarnog programa.

U današnjem govoru u iranskom gradu Kermanshah, gospodin Ahmadinejad je upozorio Britaniju, Francusku i Njemačku da će Iran njihovu potporu sankcijama UN-a shvatiti kao "neprijateljski čin." On, medjutim, nije naveo na koji način će se Iran osvetiti.

Tri evropske zemlje su pripremile prijedlog rezolucije o sankcijama i predali ga na razmatranje Vijeću sigurnosti ujedinjenih nacija.
Jučer je glasnogovornik State Departnenata rekao da se vlada u Washingtonu zalaže za nametanje sankcija od strane UN-a i to u roku od nekoliko dana. On je Iran optužio da pokušava izgraditi nukelarno naoružanje.

Glasnogovornik dalje kaže da je Teheran iskoristio stranu pomoć i vrlo komplikovanim procesima osnovao kompanije koje mogu izbjeći zakonske prepreke pri nabavljanju materijala potrebnih za nuklearnu bombu.

XS
SM
MD
LG