Linkovi

Nissa Versa najsigurniji mali automobil


Cijene benzina ponovo rastu--možda upravo zbog toga treba razmotriti kupovinu malih automobila koji malo troše. Ako razmišljate o takvoj vrsti kupovine, izvještaj koji je jutros objavljen navodi da postoji velika razlika u sigurnosti automobila.

Ako razmišljate da kao novogodišnji poklon nekome kupite mali automobil, trebate znati sljedeće: Osiguravajući Institut za sigurnost na putevima navodi da manji automobil, koji je uz to i lagan, nije najbolji izbor za sigurnost.

Ako kupac može izabrati neko vozilo koje nije jedno od manjih, moj savjet bi bio da izabere veće vozilo koje se pokazalo dobro što se tiče udara sa strane i s prednje strane, a moguće i sa zadnje strane, kaže David Zuby iz Instituta za sigurnost.

Broj smrtnih slučajeva za vozače malih automobila je dvostruko veći nego za vozače većih ili automobila srednje veličine. Pa ipak, neka mala vozila su sigurnija od drugih.

U testovima sudara, kao najbolji se pokazao Nissan Versa. Iza njega najbolje su se plasirali Toyota Yaris, Honda Fit i Mini Cooper. Kao najgori su se pokazali Chevroletov Aveo, Toyotin Scion XB i Hyundai Accent, te Kia Rio.

Sva ova vozila imaju veću ekonomičnost goriva nego ona veća, i za neke vozače, to je ono ključno.

Tražio sam vozilo koje je ekonomično po pitanju potrošnje benzina. U julu smo plaćali preko $3 po galonu, te sam tražio manji automobil koji bi mi bio i udoban, kaže kupac Ben Dupre.

I mnogi drugi traže to isto. Ove godine bi se moglo prodati više manjih vozila nego sportskih terenskih vozila. Prodaja najmanjih vozila je porasla za 43%.

XS
SM
MD
LG