Linkovi

Robert Gates novi ministar odbrane SAD


Robert Gates je položio zakletvu kao novi američki ministar obrane umjesto Donalda Rumsfelda. On se danas zakleo pred potpredsjednikom Dickom Cheney-em na ceremoniji u Pentagonu kojoj je prisustvovao i predsjednik Bush.

Gates je rekao da se posljednjih dana više puta susreo sa predsjednikom Bushom kako bi razgovarali u putevima napretka u Iraku. On je rekao da uskoro planira putovati u Irak kako bi razgovarao sa američkim vojnim liderima o uvjetima u toj zemlji.

Gates je naglasio da je Afganistan druga briga nakon Iraka, jer tamo pobunjenici prijete da zaustave petogodišnji napredak kojeg su ostvarile koalicijske snage.

Presjednik Bush je rekao da gospodin Gates ima dugogodišnje uspješno iskustvo u vodjenju velikih organizacija kroz promjene i transformacije. On se, takodjer, zahvalio odlazećem Donaldu Rumsfeldu, koji je služio kao ministar odbrane tokom šest godina mandata predsjednika Busha.

63-tro godišnji Gates je bivši direktor CIA, a prije imenovanja za ministra bio je član Studijske grupe za Irak, koja je predsjedniku predstavila preporuke za novu strategiju rata u Iraku.

Predsjednik Bush imenovao je Gatesa na dužnost prošlog mjeseca kazavši da želi svježi pristup situaciji u Iraku.

Pred ministrom obrane Robertom Gatesom nalazi se jedan od najtežih zadataka u Washingtonu – nošenje sa složenom situacijom u Iraku. Postoji snažne sugestije da će od njega biti zatražen da provede iznimno nepopularan plan upućivanja dodatnih više desetaka tisuća vojnika u tu zemlju. Bivši američki državni tajnik Colin Powell tvrdi da takav plan neće funkcionirati jer nema jasan cilj. Demokrati pak poručuju da su spremni podržati povećanje broja snaga u Iraku, ali jedino ukoliko ono bude kratkoročno i u sklopu šireg plana povlačenja američkih jedinica.

Predsjednik Bush, međutim, uopće ne razmišlja na takav način. Pozivajući se na svoje izvore televizija ABC javlja da će se predsjednik najverojatnije založiti za povećanje broja vojnika koje neće trajati mjesecima već godinama. Ta opcija iznimno je nepopularna. Jedna anketa, naime, pokazuje da svega 17 posto Amerikanaca vjeruje da bi broj vojnika u Iraku trebalo povećati.

XS
SM
MD
LG