Linkovi

Rak dojke i vlasi kose


Ljekari, specijalisti za liječenje raka u Australiji pozivaju dobrovoljce da se prijave na testiranje koje za cilj ima rano dijagnoziranje raka dojke. Prilikom ovog novog testa se vrše ispitivanja na vlasima kose kako bi se otkrili tumori. Veza između raka dojke i promjena kod vlasi je po prvi put otkrivena 1999 godine, međutim, još nije dokazana u nekom većem istraživanju.

Australijski znanstvenici su otkrili nešto za što se nadaju da je novi način uspostavljanje dijagnoze za rak dojke. Nekoliko vlasi kose pacijenta se podvrgava zračenju snažnih radioloških zraka koje se nazivaju sinkrotroni. Testom se traže skoro neznatne promjene u sastavu vlasi ,koje su karakteristične za osobe koje boluju od raka dojke. Onkolozi koji provode ova istraživanja kažu da su nove tehnike podnošljiivje za pacijente i da su praktičnije od mamograma.

Gary Corino je znastvenik koji radi na ovim istraivanjima.

”Do sada se ovaj test pokazao tačnim. Od 503 primjeraka vlasi od kojih je 200 pacijenata imalo rak dojke, uz pomoć ove tehnike je kod svakog pacijenta bolest prepoznata.“

Međutim, trenutačni test može biti manje djelotvoran kod mlađih žena, te ponekad može biti teže da se test izvede u udaljenim regionima.Znanstvenici priznaju da ne znaju zbog čega dolazi do izmjene u strukturi vlasi, ali dodaju da je ovaj test koristan.

Philipe Yule je također onkolog.

”Ako se test pokaže pouzdanim, može se raditi o drugačijem načinu otkrivanja raka dojke i to u ranoj fazi.“

Oko 2 hiljade Australijanki koje su do sada bile podvrgnute mamogramu su također bile podvrgnute i testiranju kose.

Rosemary Paul je oboljela od raka dojke prije osam godina.

”Što se ranije otkrije rak dojke, što imamo više opcija za liječenje, to je veća stopa preživljavanja. Ukoliko se radi o oruđu za ranije otkrivanje raka dojke, onda će ovo donijeti boljitak za sve žene širom svijeta.“

Znanstvenisi se nadaju da će sljedeće godine okončati istraživanja, te će objaviti konačni rezultat.

XS
SM
MD
LG