Linkovi

Američka vojska i religija


Odvojenost religije i države je jedan od fundamentalnih principa američke demokracije. Nedavno je, medjutim, taj princip testiran kroz nekoliko dogadjaja u koje su bili umješani konzervativni krišćani evandjelisti i američka vojska.

<Postoji oko 25 hiljada lidera Ministarstva odbrane koji rade u Pentagonu. Kroz proučavanje Biblije, molitvene doručke i druge načine, Krišćanska Ambasada okuplja te ljude dovodeći ih u odnos sa Isusum Kristom.>

Tako počinje promotivni video «Krišćanske ambasade», evendjelističke organizacije čiji svećenici za cilj imaju visoke vladine zvaničnike i vojne profesionalce. Video su kritikovale grupe za slobodu religije, ističući da to narušava američki princip odvojenosti religije i države.

Na press konferenciji u Washingtonu, iz Fondacije za religijske slobode u vojsci zatražili su od Pentagona da istraži da li pojavljivanje na video snimku uniformiranih oficira u prostorima Pentagona, narušava vojne propise i američki Ustav.

Mikey Weinstein kaže da video ukazuje na još širi problem.

Mikey Weinstein, Military Religious Freedom Fundation:
Primio sam na hiljade pritužbi ljudi koji su širom svijeta kinjeni radikaliziranim verzijama krišćanstva koje im se nastojalo nametnuti, i 96 posto žalbi je došlo od krišćana.

U američkoj vojsci izričito je propisano da «profesionalci, posebno zapovjednici ne smiju lično uticati na podčinjene da mjenjaju svoja religijska uvjerenja».

Robert Varney, direktro Krišćanske ambasade, organizacije koja je snimila video, odbio je da u kameru govori za Glas Amerike, ali je u telefonskom razgovoru rekao da je istraga dobra i da će na kraju istraga Pentagona pokazati da nema osnove za žalbe.

Medjutim, tako ne misli bivša svećenica u američkim zračnim snagama, Melinda Morton, koja sada radi u Fondaciji za religijske slobode u vojsci.

Ona smatra da je to je jasno protiv propisa i da je religija u vojsci postala sistemski problem. Da to nije princip komandovanja koji je dugo postojao u američkoj vojsci o odvojenosti crkve i države.

U medjuvremenu, Krišćanska akademija je povukla video sa svoje web stranice ističući da će ga kasnije vratiti uz objašnjene da on nije usvojen od američke vojske. Iz Pentagona kažu da trebaju više vremena da ustanove da li žalba Fondacije za slobodu religije u vojsci ima pravnu osnovu za istragu, dok iz Fondacije kažu da su spremni ići i do Vrhovnog suda Sjedinjenih Država.

Uporedo sa ovim Evandjelistički krišćani su optuženi da su zbog drukčijih vjerskih uvjerenja zastrašivali kadete u Akademiji američkih zračnih snaga.

XS
SM
MD
LG