Linkovi

Hillary Clinton za američkog predsjednika!?


Njujorška senatorica Hillary Rodham Clinton je u ponedjeljak, 11. decembra objavila da čeka do Nove godine kako bi donijela odluku o tome da li će se kandidovati za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država.

Na pitanje novinara u mjestu Rome, savezna država New York , na ceremoniji na kojoj je avionska kompanija Jet Blu objavila korištenje bivše vojne baze u svoje svrhe, senatorica Clinton je kazala da je zasigurno zainteresirana za ono što se dešava u njenoj zemlji. Gospođa Clinton je također spomenula da razgovara sa ljudima u New Yorku i širom zemlje po pitanju njene eventualne kandidature.

”Radim sve što je u mojoj moći kako bi bila na usluzi narodu New Yorka. Razgovaram sa ljudima i upoznajem se sa njihovim stajalištima o tome šta ova zemlja treba kako bi napredovala. Bez obzira da li donesem odluku o kandidovanju ili ne, neću je objaviti do prvog januara.“

Senatorica Clinton se prošle nedelje na dva sata sastala sa novoizabranim guverenerom New Yorka, Eliotom Spitzerom, u njegovom stanu na Manhattnu. Prošle sedmice se takođwr sastala sa utjecajnim kongresmenom Charlijem Rangelom. Ove sedmice je planiran njen susret sa njujorškim senatorom Chuck Schumerom.

SENATOR SCHUMER: Mislim da bi ona bila odličan predsjednik. Ali, sačekajmo, vidjet ćemo. Svako bi to želio.

Hillary Clinton je osoba koja će sačekati sa odlukom, koja će biti metodična u odlučivanju... Ipak, ja mislim da odluka još nije donešena, premda postoje znakovi koji ukazuju na mogućnost njene kandidature- kaže Ron Fournier, politički analitičar.

Jedan visoki savjetnik senatorice Clinton je za tv mrežu ABC kazao da su u toku stalni sastanci koji su dio ”ozbiljnog i promišljenog“ procesa, ali je i on insistirao na tome da odluka još nije donešena. Nekoliko njujorških demokrata je za New York Times anonimno izjavilo da postoji snažna naklonost stranke u pravcu njene kandidature.

Ukoliko se bivša prva dama odluči kandidirati, predvidjaju analitičari, jedina ozbiljna smetnja njenoj pobjedi da bude kandidat Demokrata može biti karizmatični senator Barak Obama, o čijoj se kandidaturi takodjer uveliko priča.

XS
SM
MD
LG