Linkovi

Del Ponte - Hapšenje Ratka Mladića je isključivo pitanje političke volje u Srbiji


Predsjednik haškog suda, Fausto Pocar i glavna tužiteljica Carla del Ponte danas su pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku govorili o radu tribunala i suradnji sa državama u regionu.

Carla del Ponte je bila oštra kao i obično i nije štedila vlasti u Srbiji i zvaničnike Republike Srpske. Kada je riječ o BiH, rekla je da su centralne vlasti još nejake, a da vlasti u Republici Srpskoj, uprkos izvjesnom unapredjenju, nisu pokazali naročitu volju da nadju Radovana Karadžića i Stojana Župljanina, za koje je vjerovatno da se nalaze na području BiH, rekla je del Ponte, dodajući da još uvijek u državnim i entitetskim organima vlasti ima ljudi koji su bili ili su još uvijek dio mreže koja podržava Radovana Karadžića.

Ona je ovom prilikom ukazala i na negativne reakcije žena žrtava rata u BiH, rekavši da se 13 novembra srela sa nekima od njih. One, keže del Ponte, ne razumiju zašto neki slučajevi trebaju biti uklonjeni sa Tribunala i misle da je to jedino pravo mjesto za sudjenje optuženim za ratne zločine sa područja bivše Jugoslavije, i ne mogu shvatiti zašto do sada Karadžić i Mladić nisu u Hagu.

Carla del Ponte je bila oštra i prema vlastima Srbije rekavši da su njihova brojna uvjerevanja da rade na nalaženju i hapšenju Ratka Mladića, bila samo još jedna dimna zavjesa srbijanske vlade. Ponovo je naglasila da su njeni podaci koje je dostavljala zvaničnicima Srbije o skrovištu Ratka Mladića bili tačni i da je pitanje njegovog hapšenja isključivo pitanje političke volje vlasti u Srbiji.

Predsjednik Haškog suda, Fausto Pocar je podsjetio da je sud u ovoj godini bio efikasniji nego ikada do sada. Od 161 optuženog njih 100 je već procesuirano. Medjutim on je rekao da još 61 slučaj treba riješiti, i da bi to, radeći sadašnjim tempom, moglo biti završeno do kraja 2009. godine. Uz sve uspjehe koje je Haški sud do sada ostvario, njegov predsjednik je naglasio da je nažalost 6 optuženih još u bjekstvu, spominjući posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića, dodajući da Sud ne bi trebao prestati sa radom dok njih dvojica ne budu izvedeni pred lice pravde, i pozivajući sve države u regionu da suradjuju u njihovom otkrivanju i izručenju sudu, a članice Vijeća sigurnosti da podrže rad suda do njihovog izvodjenja pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG