Linkovi

Politika više nego religija u središtu sve veće podvojenosti Zapada i muslimanskog svijeta


Prema rezultatima novog istrazivanja, politika se prije nego religija nalazi u sredistu sve vece podvojenosti izmedju Zapada i muslimanskog svijeta. Istrazivanje koje je trajalo godinu je sproveo "Savez civilizacija", grupa sacinjena od vodecih politickih i vjerskih predstavnika. Odredjeno je da se o nalazima istrazivanja raspravlja na samitu na visokom nivou koji ce biti odrzan u Rio de Janeiru naredne godine. Inicijativa predvodjena Spanijom i Turskom bila je pokrenuta pri Ujedinjenim narodima 2004. od. sa ciljem suprotstavljanja radikalnom Islamu. Pogledajmo prilog Steva Morta iz Istambula.

Panel "Savez civilizacija" ukljucio je 20 priznatih predstavnika i ima jednu centralnu poruku. Tenzije izmedju muslimanskog i zapadnog svijeta su nasiroko politicke i zbog toga rjesive.

Arhiepiskop Desmond Tutu dobitnik je Nobelove nagrade za mir i bivsi predsjedavajuci komisije pod nazivom "Juzno-africka istina i pomirenje.

DESMOND TUTU: Mi se odmah mozemo udaljiti od razmatranja cinjenice da postoji sukob civilizacija. Nije tako nesto u pitanju. vecina uzroka za tenzije, za neprijatljstvo, su politicki i ekonomski, prije nego kulturni, oni ne poticu od civilizacija, rekao je gospodin Tutu.

Jedan od glavnih zakljucaka izvjestaja je da je rjesenje izraelsko-palestinskog sukoba kljuc da se premosti podvojenost izmedju Istoka i Zapada.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan koji se nalazio na celu istrazivanja, podrzao je poziv za odrzavanjem konferencije o regionu Srednjeg istoka i dokument o rjesenju krize.

KOFI ANNAN: Sve dok Palestinci zive pod okupacijom, izlozeni svakodnevnoj frustraciji i ponizavanju i sve dok Izraelci budu razneseni u autobusima i plesnim dvoranama, dotle ce strasti svuda biti rasplamsane, rekao je Kofi Anan.

U Izvjestaju se navodi da su strasti bile rasplamsane nakon teroristickih napada 11. septembra 2001. god. i dogadjaja u Avganistanu i Iraku.

U izvjestaju se kaze da su obje, muslimanske i zapadnjacke ekstremisticke grupe pokusale da dodatno rasplamsaju ove strasti.

Gospodin Tutu je izjavio da je potreban sirok raspon koraka da bi se rijesio ovaj problem.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda bio je prilicno jasan da ne zeli da ova grupa na takozvanom visokom nivou bude grupa koja samo prica, vec da se moraju dati konkretne preporuke koje mogu biti primijenjene i ja mislim da smo mi to uradili. I To u podrucjima kao sto su mladi, mediji, migracija, obrazovanje, kaze Desmond Tutu.

Inicijativa "Savez civilizacija" pokrenuta nakon nemira u muslimanskim dijelovima Pariza i protesta zbog danskih karikatura Proroka Mohammeda, preporucila je vise programa razmjene mladih izmedju Sjedinjenih drzava i Srednjeg istoka, vecu toleranciju za imigrante i postovanje za religiju u sklopu medija.
Inicijativa je takodjer zatrazila da se imenuje specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda da pomogne da se kriza prevazide.

Izvjestaj ove grupe je objelodanjen u Istambulu, geografskom mostu izmedju Evrope i Azije. Brazil ce biti domacin samita 2007. god u Rio de Janeiru gdje ce se raspraviti nalazi istrazivanja.

XS
SM
MD
LG