Linkovi

BiH je Partner za mir NATO! - Koliko je dug put do ulaska u EU?


BiH je od danas i zvanično u Partnerstvu za mir NATO-a, što je njen prvi ugovorni odnos sa euro atlantskom zajednicom. Koliko je, medjutim, dug put do ulaska u EU? John Lampe, expert za Jugoistočnu Evropu, nedavno je na forumu u Washingtonu rekao da Makedonija, Albanija i Crna Gora imaju dobre izglede da se pridruže EU do 2014, godine, dok su BiH i Srbija u tom pogledu još na čekanju.

John Lampe sa Maryland Univerziteta, govoreći na javnom forumu u Washingtonu, kaže da su Albanija, Crna Gora i Makedonija na dobrom putu, i da njihove aspiracije da se do 2014. godine pridruže EU, ovise o posvećenosti novoj, mladjoj generaciji političara.

John Lampe, Univerzit Maryland:
Da bi ostvarili taj cilj, sadašnja generacija mladih profesionalaca Južnog Balkana, svi koji su posvećeni evropskim integracijama, trebaju ostati u svojim zemljama i trebaće prilika da preuzmu političko vodjstvo.

Lampe kaže da tri spomenute zemlje krupnim koracima idu u pravcu reformi, ali da ih još čekaju krupni izazovi, spominjući posebno pravosudje i financijski sektor kao oblasti koje treba unaprijediti.

Raširena korupcija, i izbjegavanje poreza karakterišu nekontrolirana lokalna tržišta. Lampe kaže da vlade trebaju odpočeti sa vlastitom reformom.

Dezorganizirane države su veći problem nego organizirani kriminal, naglašava Lampe.

Region očanjnički treba inostrane investicije da podstaknu razvoj. Medjutim, Lampe upozorava da rascjepkano tržište nije dovoljno privlačno. U tom smislu pozitivno je ovomjesečno parafiranje Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini, poznatog kao CEFTA. Albanija, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska i UNMIK/Kosovo su parafirale ugovor. Srbija i BiH su odbile parafiranje jer su tražile povoljnije uvjete, BiH je htjela bolje uvjete, po pitanju nekoliko poljoprivrednih proizvoda, nego što ih ima u dvostranim ugovorima sa Hrvatskom i Srbijom. Srbija je tražila povoljnije uvjete za svoju duhansku industriju. Potpisivanje ugovora je najavljeno 19. decembra u Bukureštu.

Bivši američki ambasador u NATO-u, Robert Hunter ističe da uspjeh u regionu ovisi o suradnji.

Robert Hunter, bivši ambasador SAD u NATO:
Ukoliko Srbi, Hrvati, Bošnjaci i drugi narodi sa područja bivše Jugoslavije budu radili zajedno, to je ogroman potencijal, kaže Hunter.

XS
SM
MD
LG