Linkovi

BiH i zvanično NATO-ov “Partner za mir“


Bosna i Hercegovina se danas u Bruxellesu zvanično priključila Partnerstvu za mir Atlanskog saveza, nekoliko sati prije Srbije i Crne Gore.

"San Bosne i Hercegovine se ostvario", izjavio je Nebojša Radmanović, predsjedavajući tročlanog bh. predsjedništva.

Bosna i Hercegovina je ušla u Partnerstvo koje predstavlja prvi nivo institucionalnog dijaloga s Atlantskim savezom, ali ne i garanciju za ulazak u savez.

Vijeć Sjevernoaltlantskog saveza je od šefova triju država prvo pozvalo Radmanovića da potpiše temeljni dokument o Partnerstvu.

Nakon ceremonije potpisivanja, generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je podsjetio da "prijem u Partnerstvo za mir ne znači da su uvjeti koje je postavio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju zaboravljeni".

Radmanović je odgovorio da "u BiH nema osobe koja nije spremna da sarađuje s Haškim tribunalom", javio je AFP.

Predsjednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović, takodjer su danas, u sjedištu NATO-a u Briselu, podpisali okvirni sporazum o pristupanju njihovih država Partnerstvu za mir.

U govoru na sjednici Sjevernoatlantskog savjeta, predsjednik Srbije je rekao da ulazak njegove zemlje u program NATO-a predstavlja samo prvi korak u procesu koji će kulminirati potpunom integracijom regiona u NATO. Tadić je rekao da "danas počinje novo poglavlje u istoriji demokratskih sloboda u jugoistočnoj Evropi".

"Ovo je kraj izolacije ne samo za Srbiju, već i druge zemlje u regionu. Balkan bio dio problema u prošlosti, posebno u jezivoj deceniji devedesetih. Nove inicijative i novi odnosi sa NATO-om će doprinijeti stabilnosti i prosperitetu regiona u budućnosti. I dalje imamo neke probleme u regionu, ali smo optimističmni da ćemo ih rješiti i da ćemo doprinijeti stabilnosti Evrope. To je naš plan", rekao je Tadić.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović se danas zahvalio NATO-u na odluci da pozove Crnu Goru da se pridruži Partnerstvu za mir i poručio da će Podgorica nastaviti da bude pouzdan partner.

“Ovu odluku smatramo priznanjem našeg ubrzanog demokratskog i napretka u reformama u sektoru odbrane i bezbjednosti koje smo do sada postigli".

Vujanović je istovremeno, podsećajući da su crnogorski vojnici, u periodu kada je Crna Gora bila kraljevina i nezavisna država, učestvovali u mirovnoj misiji, najavio nastavak te tradicije.

“Ova tradicija nas još više obavezuje da nastavimo da doprinosimo plemenitim ciljevima očuvanja mira”, naveo je Vujanović koji smatra da članstvo u Partnerstvu za mir predstavlja solidnu osnovu za jačanje bezbjednosti i ekonomske stabilnosti Crne Gore, kao i snažan podstrek za nove investicije, ekonomska partnerstva i sveukupni razvoj.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer takođe je rekao kako se nada da će 2007. godina biti godina novog početka za Srbiju i region, ali je ponovio da Beograd mora da završi saradnju sa Haškim tribunalom.

"Alijansa takođe očekuje od Srbije da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnim sudom u Hagu. To je i dalje je pozicija NATO-a, bila je prije Rige i ostaje i poslije Rige. Mi ćemo pažljivo posmatrati napore koje po ovom pitanju Srbija čini", kazao je Shefer.

Generalni sekretar Alijanse dodao je da "NATO u potpunosti podržava napore UN-a da se nađe rješenje za status Kosova" i da će nastaviti da ohrabruje sve strane u tom procesu da budu što konstruktivnije.

Govoreći o saradnji sa Hagom predsjednik Srbije je kazao da je "moralni imperativ da se svi haški bjegunci, a posebno Ratko Mladić, lociraju, uhapse i izruče Hagu".

"Srbija 21. januara izlazi na izbore i nadam se da će nova demokratska vlada biti apsolutno posvećena izručivanju svih optuženih za ratne zločine", rekao je Tadić. "Podvlačim da će Srbija sarađivati sa Tribunalom kako bi se ovaj proces završio. To znači da ćemo uhapsiti sve optužene i poslati ih u Hag. Tako mi vidimo saradnju sa Hagom. Tako vidimo naša pravila i vrijednosti. To ne činimo zbog budućeg članstva u EU i NATO-u, već zbog naših vrijednosti, naše zemlje i naših građana", kazao je Tadić.

Jap de Hop Shefer je izražavajući zadovoljstvo zbog pristupanja Crne Gore, ocjenio da njen ulazak predstavlja “istorijski trenutak za jednu staru naciju i mladu demokratiju”.

Do sada je dokumenat pristupa PfP-u potpisalo 30 država, od kojih su neke u međuvremenu postale i punopravne članice NATO-a.

Za vojni savez je zapadni Balkan strateški i politički izuzetno važan što je priznao i glasnogovornik NATO-a James Aparturai: "Svima je jasno da je BiH, kao i Srbija, veoma značajna, jedna od ključnih država u regionu, i ne želimo da te države ostanu izvan polja zajedničkih aktivnosti, želimo da su s nama."

XS
SM
MD
LG