Linkovi

BiH sutra zvanično postaje članica Partnerstva za mir


BiH će sutra i zvanično postati članica Partnerstva za mir. Ulazak u sigurnosni program nNATO je, nesumnjivo, krupan korak prema trajnoj stabilnosti ali, nepodijeljena su mišljenja u Briselu, predstavlja i značajan politički podsticaj u nastojanjima Sarajeva da se što prije uključi u euro-atlantsku zajednicu.

Nakon, iako stidljivo najavljivanog, ipak neočekivanog bezuslovnog poziva BiH, Srbiji i Crnoj Gori da se pridruže NATO sigurnosnom programu Partnerstva za mir, sutrašnje zbivanje u sjedištu vojnog saveza bi trebalo da na papiru i dokumentuje- BiH, kao i preostale dvije države regiona, postaju članice Partnerstva za mir, što im predstavlja prvi ugovorni odnos za euro atlantskom zajednicom. Prije nego što su ranije započeti Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju došli do svoje završnice, Alijansa je Sarajevu, Beogradu i Podgorici ponudila učešće u najširem vojno-političkom programu, koji za cilj imma ojačati zajedničku sigurnost.

Do sada je dokumenat pristupa Partnertsvu potpisao 30 država, od kojih su neke, u medjuvremenu postale i punopravne članice NATO- Sutra će il se pridružiti još tri, što će potpuno zaokružiti široki euro-aziski prostor (za izuzetkom Bjelorusije) sigurnosnih partnera.

Za vojni savez je Zapadni Balkan strateški i politički izuzetno važan što priznaje i glasnogovornik NATO, James Aparturai: Svima je jasno da je BiH, kao i Srbija, veoma značajna, jedna od ključnih država u regionu, i ne želimo da te države ostanu izvan polja zajedničkih aktivnosti, želimo da su sa nama".

Članstvo u Partnerstvu ne znači samo uspjeh- tu je i stalna obaveza transparentnosti nacionalnih odbrambenih planova i budžeta, demokratska kontrola vojnih snaga, spremnost da sudjeljuju u operacijama koje se vode pod zastavom UN-a, te da razvijaju tijesnu sradanju sa vojim savezom. Kada je riječ o Balkanu, tu je i obaveza nastavka sardnje sa Hagom, koja nije zaboravljena- naprotiv, jedan od razloga pozivu iz Rige je stav Alijanse da će lakše i ozbljnije uticati, prije svih na Srbiju a onda i na BiH da što prije i što uspješnije dovrše "hašku priču".

XS
SM
MD
LG