Linkovi

Novinar Newsday govori o hapšenju 19 bosanskih Srba u Americi


Američki federalni agenti uhapsili su 19 bosanskih Srba pod optužbom da su američkim imigracijskim vlastima prikrivali svoju pripadnost jedinicama Vojske Bosanskih Srba, koje su, kako se navodi, učestvovale u masakru u Srebrenici. Saopšteno je da su ovonedjeljna hapšenja rezultat više racija u nekoliko američkih gradova, uključujući Tampu i Orlando na Floridi, te Detroit i Chicago. Prve inormacije o tome pojavile su se u listu Newsday, koji izlazi u New Yorku. Tim povodom Omer Vatrić je razgovarao sa novinarom tog lista, Matthew McAllesterom, koji je izvjestio o hapšenju u Tempi na Floridi.

Kolega McAllester nam je saopćio imena osmorice uhapšenih u području Tempe na Floridi.

McAllester:
Sekula Bilić, Jadranko Gostić, Zdravko Kordić, Strahinja Krzmanović, Branko Popić, Milorad Radovanović, Radovan Radovanović i Ostoja Sarić.

Oni su optuženi da su lagali u molbi za ulazak
u Sjedinjene Države. Prikrili su, kaže američka vlada, da su služili u vojsci Bosanskih Srba. Prema njegovim riječima nema nikakvih optužbi za ratne zločine, niti optužbi u vezi rata u BiH. Prema njegovim izvorima na više mjesta u Americi uhapšeno je ukupno 19 bosanskih Srba koji su bili u jednoj od dvije brigade vojske bosanskih Srba, spominju se Bratunačka i Zvornička brigada.

Oni u Americi mogu biti sudjeni za laganje imigracijskim vlastima i ako budu osudjeni može im se oduzeti pravo da žive u Sjedinjenim Državama, nakon čega mogu biti deportovani.

Prema američkom zakonodavstvu može doći i do dogovora nekog od optuženih sa tužiocem.

Kolega McAllester kaže da nije imao prilike da razgovara ni sa jednim od njih. Pet uhapšenih sa područja Tampe je vidio na sudu i razgovarao je jučer sa čovjekom kod kojeg su dvojica uhapšenih radili, te razgovaro sa bivšom ženom Jadranka Gostića, koja je za Newsday rekla da je Gostić bio pripadnik Zvorničke brigade Vojske Bosanskih Srba.

XS
SM
MD
LG