Linkovi

Bush nastavlja konsultacije u Pentagonu, Iračani predstavili svoj plan


Predsjednik Bush je danas u posjeti Pentagonu radi konsultacija sa nekoliko visokih zvaničnika ministarstva obrane oko sveukupne situacije i razvoja nove strategije u Iraku.

Predsjednik se sastaje sa generalom Peter-om Pace-om i odlazećim ministrom odbrane Donaldom Rumsfeldom, kao i njegovim sljedbenikom, Robertom Gatesom.

Dva uticajna lista Los Angeles Times i Washington Post danas pišu da će se Pentagon zalagati za povećanjem broja američkih vojnika u Iraku.

U isto vrijeme New York Times izvještava da su irački zvaničnici predstavili svoj plan prema kojem bi iračke snage preuzele primarnu sigurnost u Bagdadu, dok bi američke snage bile rasporedjene u vanjskim predgradjima.

Predsjednik Bush je jutros telefonom razgovarao sa iračkim predsjednikom Jalalom Talabanijem, kao i kurdskim liderom Masudom Barzanijem. Konsultacije po pitanju Iraka se održavaju još od ponedjeljka, a predsjednik Bush se juče, u Bijeloj kući sastao sa iračkim dopredsjednikom, Tarikom Hashimijem.

Iz Bijele kuće se navodi da će predsjednik Bush novu strategiju prema Iraku objaviti početkom iduće godine, a ne prije Božića kako je ranije očekivano.

XS
SM
MD
LG