Linkovi

Sedmosatna šetnja u svemiru


Astronauti na Medjunarodnoj svemirskoj stanici proveli su jučer blizu sedam sati radeći na montiranju dvije tone teškog produžetka koji će nositi solarne ćelije i drugu opremu.

Dva člana posade shuttle-a Discovery, američki astronom Robert Curbem, veteran svemirskih šetnji i pripadnik Evropske svemirske agencije, švedjanin Christer Fuglesang, kojem je to bio prvi izlazak u svemir, instalirali su dodatak koji će omogućiti postavljanje novog sistema snabdjevanja Medjunarodne svemirske stanice električnom energijom.

Tokom gotovo sedmosatnog boravka vani, njih su radio-instrukcijama navodili drugi članovi misije Discoverya, Joan Higginbotham i Sunita “Suni” Williams koristeći pri tome iznutra upravljanu robotsku ruku kako bi zajedno instalirali dvije tone tešku platformu.

Svemirska šetnja je odpočela nekoliko sati nakon što su inžinjeri NASA-e proučili na toplotu otporni omotač na trbuhu i krilima shuttle-a. Dodatni pregled će, moguće, sutra obaviti sami astronauti kako bi još bolje sagledali eventualna oštećenja izolacijskih ploča koji Discovery štite od pregrijavanja tokom ulaska u zemljinu atmosferu.

Astronauti će, inače, sutra pokušati povući jedan od dva solarna panela koji su do sada pribavljali struju, što će omogućiti solarnim krilima insatliranim u septembru da se rotiraju prateći Sunce i time osiguraju bolju i kontinuiranu sanbdjevenost energijom Medjunardne svemirske stanice.

XS
SM
MD
LG