Linkovi

70 mrtvih u centralnom dijelu Bagdada


Iračke vlasti saopćavaju da je u dvostrukoj eksploziji automobila bombi u centralnom Bagdadu ubijeno najmanje 70 osoba, u napadu koji je za cilj imao uglavnom siromašne šiite koji su čekali posao kao dnevni najamnici.

Zvaničnici kažu da je u ovom koordiniranom bombaškom napadu na trgu Tayaran u Bagdadu ranjeno više od 230 osoba . Bombaš samoubica je sjedeći u kamionu privukao okupljene riječima da želi unajmiti radnike, u trenutku kada je drugo parkirano vozilo pored njih eksplodiralo.

Irački premijer Nouri al Maliki je osudio napad i kazao da je ”užasan“, te je za njega okrivio simpatizere bivšeg diktatora Saddama Husseina i Sunitske ekstremiste.

Iz komande američke vojske u Iraku su, u medjuvremenu saopćili da je bomba prouzrokovala ”minimalna oštećenja“ na vratima Zlatne džamije u Samari, jednog od najvećih svetišta šiita. Bomba je, prema vojnom saopćenju, eksplodirala kada ju je tim za deminiranje pokušao ukloniti.

U februaru, eksplozija je uništila kupolu džamije što je podstaklo sektaške sukobe koji još traju.

U odvojenom dogadjanju na stotine stanovnika Kirkuka izašlo je na ulice kako bi prosvjedovali protiv američkog izvještaja u kojem se poziva na odlaganje referenduma o budućem statusu Kirkuka.

Studijska grupa za Irak, američkog Kongresa u svom izvještaju objavljenog ovog mjeseca upozorava da bi održavanje takvog referenduma moglo dovesti do explozije sektaškog nasilja u Kirkuku. Kurdski stanovnici žele da se grad pripoji autonomnom Kurdskom regionu, ali Arapi i Turkomeni odbacuju takvu ideju.

XS
SM
MD
LG