Linkovi

Barak Obama najavio moguću kandidaturu za predsjedničku nominaciju


Do američkih predsjedničkih izbora 2008. godine ostalo je još dosta vremena mada prava utrka još nije odpočela na političkoj pozornici već je došlo do fascinirajućih promjena. Dok su do nedavno mnogi smatrali da je senatorica Hillary Clinton favorit za predsjedničku nominaciju Demokrata, pojavio se mladi senator iz Illinoisa, afro-amerikanac, Barak Obama, čiji su izgledi naglo porasli nakon nedavne posjete izbornoj bazi u državi New Hampshir, koja je uvijek bila prvi test raspoloženja američkih birača.

Krunišući svoju uspješnu turneju u New Hampshiru Barack Obama se sinoć pojavio na otvaranju ESPN-ovog sportskog tv programa “Fudbal ponedjeljkom”.

Večeras želim da otklonim sve sumnje. Želim da saopćim mom rodnom Chicagu i cijeloj Americi da sam spreman, rekao je Obama, stavljajući kapu navijača Medvjeda, chikaskog fudbalskog tima uz pobjedničku pjesmu.

Obama je tako najavio uzbudlljivije takmičenje od sinoćnje utakmice. Sa jedne strane on, ispunjen nadama za predsjedničku nominaciju i Hillary Clinton, koja je do sada vidjena kao favorit Demokrata u predsjedničkim izborima 2008 godine. Timovi oba kandidata odpočeli su već obimne pripreme pridobijanja pristaša i prikupljnja sredstava za izbornu kampanju.

Hillary Clinton je jučer rekla da će vjerovatno sljedećeg mjeseca saopćiti svoje namjere u pogledu Bijele kuće.

Na njeno kandidiranje, medjutim, Obama može uticati više od bilo koga drugog, jedan od ključnih razloga je podrška koju ona ima medju crnim glasačima koji su ključ u preliminarnim izborima demokrata.

Crnački glasovi su ono što Hillary Clinton čini tako nepobjedljivom, tako jakom u ovim izborima, ali ako se kadidira Barak Obamom to se znatno mjenja, kaže politički strateg Joe Trippi.

Postoji osjećaj rasnog ponosa u tome da je afro-amerikanac kandidat za predsjednika, na isti način kao što su po mom mišljenju Irci bili ponosni kada se John Kennedy kandidirao, kaže kongresmen Charles Rangel.

Njih dvoje su potpuni kontrast...ona je poznata, on je nov...ona ima iskustvo, on je uzbudljiv...ona je prošla kroz monoge bitke, dok je on još ne provjeren i nepoznat u tom smislu.

Mada, Obama insistira na tome da se ničega ne plaši.

Barak Obama, senator iz Illinoisa: Uvjeren sam da će ljudi kada me upoznaju zaključiti ne da sam savršen, ali da sam u tome za njih i zbog njih.

U isto vrijeme kandidiranje Obame može ugroziti druge iz reda demokrata koji su se do sada nadali mogućoj kandidaturi: Vilsak..Biden...Dodd...imena koja mnogim glasačima još nisu poznata, a možda neće ni biti sa Obamom i Hillary na političkoj sceni.

To će izgledati kao utrka njih dvoje kaže bivši senator demokrata iz Nebraske Bob Kerry.

Odavno se spekuliše da li su amerikanci spremni da za predsjednika biraju crnca ili ženu, ali takav izbor nikada do sada uistnu nije bio pred američkim glasačima. Možda će ovo biti prva prilika.

XS
SM
MD
LG